Eerste officiële vorstdag in De Bilt van dit najaar een feit

Eerste officiële vorstdag in De Bilt van dit najaar een feit

METEO ALBLASSERDAM – We hebben er deze herfst lang op moeten wachten, maar de eerste officiële vorstdag van dit najaar is zaterdag een feit. Voor het eerst sinds ruim een half jaar wist de temperatuur op het hoofdstation in De Bilt weer eens te dalen tot onder het vriespunt. Daarmee is de 27ste vorstdag van 2022 een zekerheid. Er mag van een vorstdag worden gesproken, wanneer de minimumtemperatuur op de standaard waarneemhoogte (1,5 meter boven de grond) daalt tot onder het vriespunt.

Eerste officiële vorstdag van dit najaar

Dat het met het weer en de temperatuur snel kan veranderen dat is deze week wel duidelijk geworden. In het vorige weekend was het in grote delen van ons land nog zeer zacht voor november met regionaal temperaturen boven de 15,0 graden. Dit weekend hebben we juist te maken met de aanvoer van behoorlijk koude lucht. Aan het begin van de zaterdag daalde het kwik in De Bilt tot iets onder het vriespunt. De laagste temperatuur van zaterdag tot nu toe was -0,2 graden. In het noorden, oosten en midden van het land heeft het op veel plaatsen licht gevroren. In het noordoosten zijn minimumtemperaturen gemeten tot rond -3 graden.

De laatste vorstdag tot vandaag op het hoofdstation van het KNMI was alweer zeven maanden geleden. Op 3 april van eerder dit jaar is een minimumtemperatuur gemeten van -4,0 graden. Vorig jaar werd de eerste officiële vorstdag in De Bilt tijdens het herfstseizoen iets later gemeten dan dit jaar. Op 22 november 2021 is namelijk een minimumtemperatuur gemeten van -0,8 graden.

[bericht geplaatst op zaterdag 19 november 2022 om 15.37 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0