Voor het eerst dit najaar lokaal matige vorst in Nederland

Voor het eerst dit najaar lokaal matige vorst in Nederland

METEO ALBLASSERDAM – Dit weekend hebben we te maken met licht winterse omstandigheden. Kortom: het is de eerste, voorzichtige winterse speldenprik van dit herfstseizoen. We bevinden ons tijdelijk in de aanvoer van behoorlijk koude lucht en dat is dit weekend goed te merken aan de temperatuur. Na de eerste officiële vorstdag in De Bilt van dit najaar is dit weekend nu ook voor het eerst deze herfst matige vorst gemeten in Nederland.

Eerste matige vorst van dit najaar

Er mag van matige vorst worden gesproken, wanneer de minimumtemperatuur op de standaard waarneemhoogte (1,5 meter boven de grond) lager komt dan -5,0 graden. Bij temperaturen tussen de -5,1 graden en -10,0 graden is sprake van matige vorst. Komt de temperatuur lager dan -10,0 graden, dan is sprake van strenge vorst.

Tijdens de zaterdagavond koelde het onder een heldere hemel en bij weinig wind sterk af. Op veel plaatsen daalde het kwik tot onder het vriespunt met de laagste temperaturen in het noorden, oosten en midden van het land. Op de KNMI-weerstations in Eelde en Twente kwam het in de loop van de zaterdagavond als eerst tot lokaal matige vorst. Aan de grond (10 cm hoogte) zijn nog lagere temperaturen gemeten en vroor het op uitgebreide schaal matig.

Zondag begon behoorlijk koud met regionaal matige vorst. De laagste temperaturen zijn gemeten in het oosten van ons land. Daar daalde het kwik lokaal tot rond -8 graden met strenge vorst aan de grond (10 cm hoogte).

Eerste matige vorst in De Bilt van dit najaar

Na de eerste officiële vorstdag van dit herfstseizoen (zaterdag) is in De Bilt voor het eerst dit najaar officieel ook matige vorst gemeten. Aan het einde van de zaterdagavond wist het kwik te dalen naar een minimum van -5,1 graden. Aan het begin van de zondag daalde de temperatuur uiteindelijk naar -7,0 graden. Tot afgelopen weekend is er op 22 december van het afgelopen jaar voor het laatst officieel matige vorst gemeten op het hoofdstation in De Bilt. Die dag is een minimumtemperatuur bereikt van -6,1 graden.

[bericht geplaatst op zaterdag 19 november 2022 om 22.28 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op woensdag 23 november 2022 om 13.36 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0