Meteorologische winter begonnen, kouder weer in aantocht

Meteorologische winter begonnen, kouder weer in aantocht

METEO ALBLASSERDAM – November is teneinde en daarmee is er ook een einde gekomen aan het meteorologische herfstseizoen. Vandaag (donderdag 1 december) is de winter meteorologisch gezien begonnen. Overigens begint de astronomische winter pas op 21 december om 22.48 uur lokale tijd.

De start van wintermaand december is vrij rustig en fris, maar koudere lucht is in aantocht. Een kleine twee weken geleden diende de eerste, voorzichtige winterse speldenprik van dit najaar zich aan in Nederland. De volgende winterse speldenprik staat al op ons te wachten.

Meteorologische winter begonnen, vrij rustig en fris weer

Donderdag is de meteorologische winter vrij rustig en fris van start gegaan met verschillen in het weerbeeld. Van herfstweer is geen sprake, maar winters is het ook niet te noemen. De dag verloopt wisselend bewolkt. Er trekken wolkenvelden over ons land, maar daarnaast zijn er ook zeker nog momenten met zon. In het noorden en westen komen zelfs flinke zonnige perioden voor. In het binnenland vinden we de meeste wolkenvelden. Met name in het noorden van het land valt lokaal wat (lichte) regen of een enkele bui. Verder blijft het op de meeste plaatsen droog. De temperatuur ligt in de middag tussen de 5 tot 9 graden bij een zwakke of matige wind uit het noorden tot noordoosten.

Zachte novembermaand

Herfstmaand november is teneinde en daarmee is er ook een einde gekomen aan de meteorologische herfst. De eerste helft van november verliep behoorlijk zacht. Zo lag de gemiddelde temperatuur in De Bilt na de eerste vijftien dagen ruim drie graden hoger ten opzichte van het normale novembergemiddelde. In de tweede helft van november werd het kouder en kwam het tot drie vorstdagen, waarvan op twee dagen matige vorst is gemeten. Vorige maand kwam de gemiddelde temperatuur uit op 8,6 graden. Dat is ruim anderhalve graad hoger ten opzichte van het normale novembergemiddelde.

De temperatuur wist afgelopen maand in De Bilt op 21 dagen te stijgen tot in de dubbele cijfers, waarvan op vijf dagen tot 15,0 graden of meer. De gemiddelde temperatuur van de meteorologische herfst (gemeten over de periode 1 september tot en met 30 november) kwam uit op 12,1 graden.

Koudere lucht in aantocht

De winter is nog maar net begonnen of de volgende winterse speldenprik dient zich aan. Onder invloed van een hogedrukgebied zal de oost tot noordoostenwind vanaf vrijdag beduidend koudere lucht naar onze omgeving aanvoeren. Dat betekent dat we overdag maximumtemperaturen kunnen verwachten van slechts een paar graden boven het vriespunt, veelal tussen de 2 en 4 graden. Tijdens de nachtelijke uren vriest het overwegend licht.

Het weerbeeld blijft de komende dagen wisselend bewolkt en op de meeste plaatsen droog. De zon zien we ook af en toe en er komt meer wind. Zeker langs de kust zal het van tijd tot tijd stevig waaien. Door de wind voelt het dan ook merkbaar kouder aan.

[bericht geplaatst op donderdag 1 december 2022 om 14.53 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0