Officieel warmste 6 september ooit gemeten in De Bilt

Officieel warmste 6 september ooit gemeten in De Bilt

METEO ALBLASSERDAM – Dankzij de invloed van een sterk en omvangrijk hogedrukgebied hebben we te maken met schitterend nazomerweer, hoge temperaturen en zelfs tropische hitte van meer dan 30 graden. Volop zomerse weersomstandigheden en daarmee komt zomerse kleding voorlopig nog goed van pas zo aan het begin van herfstmaand september.

Het is buiten onder een heldere hemel en uitbundige zonneschijn puffen en zweten en de hoge temperaturen van woensdag hebben gezorgd voor een datum-warmterecord van de maximumtemperatuur. In De Bilt was het volgens de geschiedenis van de officiële waarnemingen sinds 1901 nog nooit eerder zo warm op 6 september als vandaag. En dit is nog maar het begin, want de komende dagen zijn meer warmterecords in aantocht!

Warmterecord: officieel warmste 6 september ooit

Een hittegolf is sinds maandag in de maak en dinsdag kon in het zuiden van ons land regionaal al een tropische 30 graden afgelezen worden op de thermometer. De zon schijnt de hele dag volop en de zwakke tot matige oostelijke wind voert erg warme lucht aan naar onze omgeving. Uitzonderlijk hoge temperaturen voor begin september.

Ook woensdag is het zeer warm voor de tijd van het jaar. In het hele land is het zomers warm en regionaal zijn tijdens de middaguren wederom tropische temperaturen gemeten. Woensdag was het officieel de warmste 6 september ooit gemeten in De Bilt sinds 1901. Daarmee is er na 1 januari en 8 juli sprake van het derde officiële datum-warmterecord (maximumtemperatuur) van 2023. Op het hoofdstation in De Bilt is vandaag een maximumtemperatuur gemeten van 29,6 graden. Daarmee is het vorige record van 6 september (28,2 graden) uit 1958 gesneuveld.

De hoogste temperaturen zijn gemeten in Hoek van Holland en Westdorpe. Op beide KNMI-weerstations steeg het kwik naar 30,8 graden. Op het weerstation in Vlissingen kwam het zelfs tot een zeldzame, lokale septembertropennacht. Dat is bijzonder te noemen. De minimumtemperatuur kwam namelijk niet onder de 20 graden (20,4 graden).

[bericht geplaatst op woensdag 6 september 2023 om 14.57 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op donderdag 7 september 2023 om 16.40 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0