Officieel warmste 7 september ooit gemeten in De Bilt

Officieel warmste 7 september ooit gemeten in De Bilt

METEO ALBLASSERDAM – Na de warmste 6 september ooit in De Bilt kon donderdag voor de tweede dag op rij een datum-warmterecord van de maximumtemperatuur genoteerd worden. De weersomstandigheden zijn en blijven voorlopig ook zomers. Een blauwe lucht, volop zonneschijn en hoge temperaturen op de thermometers. Tijdens de middaguren zijn regionaal opnieuw tropische waarden gemeten van meer dan 30 graden. Dat was eerder op de dinsdag en woensdag ook al het geval.

Het zeer warme weer heeft wederom gezorgd voor een datum-warmterecord van de maximumtemperatuur. Het was volgens de geschiedenis van de officiële waarnemingen sinds 1901 nog nooit eerder zo warm op 7 september als vandaag. De zon schijnt van zonsopkomst tot zonsondergang en van regen is absoluut geen sprake. De wind is vrij rustig uit overwegend oostelijke richtingen en de aangevoerde lucht is niet alleen erg warm, maar ook droog.

Warmterecord: officieel warmste 7 september ooit

Ook donderdag is het zeer warm voor septemberbegrippen. In het hele land is het zomers warm met temperaturen tussen de 25 en 30 graden. In de zuidelijke helft zijn tijdens de middag wederom tropische temperaturen gemeten van 30 graden of meer. Donderdag is het officieel de warmste 7 september ooit gemeten in De Bilt sinds 1901. Daarmee is er na 1 januari, 8 juli en 6 september sprake van het vierde officiële datum-warmterecord (maximumtemperatuur) van 2023. Op het hoofdstation in De Bilt is vandaag een maximumtemperatuur gemeten van 29,3 graden. Daarmee is het vorige en bovendien stokoude record van ruim 100 jaar geleden van 7 september (26,9 graden) uit 1911 gesneuveld. Op het KNMI-weerstation in Hoek van Holland werd vandaag de hoogste temperatuur bereikt: 30,4 graden.

[bericht geplaatst op donderdag 7 september 2023 om 13.45 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 8 september 2023 om 15.26 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0