Derde regionale hittegolf van 2023 is een feit

Derde regionale hittegolf van 2023 is een feit

METEO ALBLASSERDAM – Nederland is op weergebied een zeldzame gebeurtenis rijker. Deze week stond en staat nog steeds volop in het teken van hoogstaand nazomerweer. Volop zon, hoge temperaturen voor de tijd van het jaar en diverse warmterecords zijn de afgelopen dagen al gesneuveld. Ook vandaag kon in De Bilt weer een officieel datum-warmterecord van de maximumtemperatuur genoteerd worden en dat voor de derde dag op rij. En of dat allemaal nog niet genoeg is kwam het vrijdag ook nog eens tot een regionale septemberhittegolf. Het is de derde regionale hittegolf van 2023 en dat het ook nog eens is in september maakt het helemaal zeldzaam.

Deze regionale septemberhittegolf begon afgelopen maandag en duurt nu vijf dagen. Daar zullen nog een aantal dagen aan toegevoegd worden en duurt volgens de laatste verwachtingen tot en met maandag en mogelijk zelfs nog tot en met dinsdag. Met 8 of 9 dagen is dat recordlang voor een regionale hittegolf in september. Een regionale septemberhittegolf kwam in ons land slechts vier keer eerder voor en duurden allemaal korter.

Derde regionale hittegolf van 2023

Eerder dit jaar kwam het al tot twee regionale hittegolven. De eerste was een feit op 11 juni op het KNMI-weerstation in Woensdrecht, een maand later was op 11 juli in het Limburgse Ell de tweede regionale hittegolf een zekerheid. Tot een officiële hittegolf in De Bilt is het tot dusver niet gekomen en dat zal ook vandaag niet gaan gebeuren. Wel is vrijdag sprake van de derde regionale hittegolf van dit jaar. Er mag van een hittegolf worden gesproken wanneer de maximumtemperatuur (1,5 m hoogte) op ten minste vijf dagen achtereenvolgens stijgt naar 25,0 graden of meer en daarvan ook nog eens ten minste drie dagen tropisch verlopen (30,0 graden of meer).

Wederom is het een stralende, zeer warme en droge nazomerdag met volop zonneschijn en ook nog eens weinig wind. De temperatuur liep overdag sterk op. Het KNMI-weerstation in Hoek van Holland had de primeur. Daar was de regionale septemberhittegolf en daarmee ook de derde regionale hittegolf van 2023 het eerst een feit, gevolgd door Eindhoven. Op beide weerstations was het bereiken van een zomerse 25 graden hiervoor al voldoende. Inmiddels kan ook Gilze-Rijen daar aan toegevoegd worden. Uiteindelijk kon de regionale hittegolf vandaag op zeven KNMI-weerstations bereikt worden. Dat lukte overigens wel op zes plaatsen verdeeld over vier provincies, alleen niet in het Zeeuwse Wilhelminadorp. Daar moest het kwik vrijdag nog oplopen naar een tropische 30 graden, maar de temperatuur kwam niet verder dan 29,8 graden. In de loop van de middag werd de hittegolf ook een feit op de weerstations in Volkel, Deelen en Twente. Op die weerstations moest overigens nog wel de tropische grens van 30 graden aangetikt worden en dat is gelukt.

[bericht geplaatst op vrijdag 8 september 2023 om 12.29 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 8 september 2023 om 19.39 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0