Officieel warmste 8 september ooit gemeten in De Bilt

Officieel warmste 8 september ooit gemeten in De Bilt

METEO ALBLASSERDAM – Er lijkt maar geen einde te komen aan het zonnige, zeer warme en droge nazomerweer. Toch komt het einde daarvan wel langzaam aan in zicht, maar ook komend weekend en maandag blijft het voorlopig nog overwegend zonnig en regionaal tropisch. Na de warmste 6 en 7 september ooit gemeten in De Bilt kon vrijdag voor de derde dag op rij een datum-warmterecord van de maximumtemperatuur genoteerd worden.

Het zeer warme weer heeft vandaag niet alleen gezorgd voor een datum-warmterecord van de maximumtemperatuur, maar ook voor een zeldzame regionale septemberhittegolf en daarmee ook de derde regionale hittegolf van 2023. Het was volgens de geschiedenis van de officiële waarnemingen sinds 1901 nog nooit eerder zo warm op 8 september als vandaag. De zon schijnt de hele dag op enkele hoge sluierwolken na voluit en verder is het rustig en droog nazomerweer.

Warmterecord: officieel warmste 8 september ooit

Ook vrijdag zijn de temperaturen uitzonderlijk hoog voor de tijd van het jaar. In het hele land is het zomers warm en met name in de zuidelijke helft van het land is het kwik op veel plaatsen gestegen naar tropische waarden van 30 graden of meer. Vandaag was het officieel de warmste 8 september ooit gemeten in De Bilt sinds 1901. Daarmee is er na 1 januari, 8 juli, 6 september en 7 september sprake van het vijfde officiële datum-warmterecord (maximumtemperatuur) van dit jaar. Op het hoofdstation in De Bilt is vandaag een maximumtemperatuur bereikt van precies 30,0 graden. Dat is de eerste officiële tropische dag van deze week. Daarmee is het vorige en ook stokoude record van ruim 100 jaar geleden van 8 september (29,5 graden) uit 1911 gesneuveld. Op het KNMI-weerstation in het Brabantse Eindhoven werd vandaag de hoogste temperatuur gemeten: 31,4 graden.

[bericht geplaatst op vrijdag 8 september 2023 om 15.57 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 8 september 2023 om 19.19 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0