Officieel warmste 9 september ooit gemeten in De Bilt

Officieel warmste 9 september ooit gemeten in De Bilt

METEO ALBLASSERDAM – De zeldzame regionale septemberhittegolf en daarmee ook de derde regionale hittegolf van dit jaar was afgelopen vrijdag een feit. Na alle warmterecords van de afgelopen dagen zorgde het zeer warme weer ook vandaag weer voor warmterecords. Zaterdag kon voor de vierde dag op rij een officieel datum-warmterecord van de maximumtemperatuur genoteerd worden en het lijkt maar niet op te houden met al die warmterecords. Zondag en mogelijk ook op de maandag worden records verbroken. Zondag kunnen we het vijfde dagrecord van de maximumtemperatuur op rij noteren en ook dat is een record. Nog nooit eerder kwam het in De Bilt sinds 1901 tot vijf of meer dagrecords op rij. De langste reeks is vier dagrecords op rij.

Het was volgens de geschiedenis van de officiële waarnemingen sinds 1901 nog nooit eerder zo warm op 9 september als vandaag. De zon schijnt uitbundig, het is droog en van wind is amper sprake.

Warmterecord: officieel warmste 9 september ooit

Ook zaterdag zijn de temperaturen uitzonderlijk hoog voor begin september. In vrijwel het hele land is het zomers warm en in het zuiden van het land is het kwik op enkele plaatsen gestegen naar tropische waarden van 30 graden of meer. Vandaag was het officieel de warmste 9 september ooit gemeten in De Bilt sinds 1901. Daarmee is er na 1 januari, 8 juli, 6 september, 7 september en 8 september sprake van het zesde officiële datum-warmterecord (maximumtemperatuur) van dit jaar. Op het hoofdstation in De Bilt is vandaag een maximumtemperatuur bereikt van 29,5 graden. Daarmee is het vorige record van 9 september (28,1 graden) uit 2012 gesneuveld. De hoogste temperatuur werd zaterdagmiddag gemeten op het KNMI-weerstation in het Zeeuwse Westdorpe: 31,0 graden. Ook in Brabant en Limburg was het tropisch. In Eindhoven werd het 30,1 graden. In Ell en Maastricht werd het respectievelijk 30,9 en 30,0 graden.

[bericht geplaatst op zaterdag 9 september 2023 om 16.15 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op zaterdag 9 september 2023 om 21.13 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0