Officieel warmste 10 september ooit gemeten in De Bilt

Officieel warmste 10 september ooit gemeten in De Bilt

METEO ALBLASSERDAM – Zondag kon voor de vijfde dag op rij een officieel datum-warmterecord van de maximumtemperatuur genoteerd worden op het hoofdstation in De Bilt en dat is een record. Nog nooit eerder kwam het in De Bilt sinds 1901 tot vijf of meer dagrecords op rij. De langste reeks was vier dagrecords op rij en dat werd zaterdag geëvenaard. Vandaag is dat record verbroken en hebben we inmiddels vijf dagrecords op rij te pakken. Maandag kan daar mogelijk nog een zesde dag aan toegevoegd worden. Dan moet het wel warmer worden dan 29,3 graden. Het record voor 11 september stamt uit 1919 en 1999 toen het op 11 september 29,3 graden werd.

Het was volgens de geschiedenis van de officiële waarnemingen sinds 1901 nog nooit eerder zo warm op 10 september als vandaag in De Bilt. Daarnaast werd ook het landelijke dagrecord verpulverd. Op enkele hoge sluierwolken na is het wederom een zonnige, zeer warme en droge dag met ook nog eens nauwelijks wind. Wat betreft de maximumtemperatuur was het bovendien de warmste dag van deze week. In het zuid(oost)en van het land zijn de temperaturen lokaal opgelopen tot rond 32 graden!

Warmterecord: officieel warmste 10 september ooit

Ook zondag waren de temperaturen uitzonderlijk hoog voor begin september. In het hele land verliep de dag zomers warm en in de zuidelijke helft van het land steeg het kwik op veel plaatsen naar tropische waarden van 30 graden of meer. Ook op de stranden was het erg warm. Vandaag is de boeken in gegaan als officieel warmste 10 september ooit gemeten in De Bilt sinds 1901. Daarmee is er na 1 januari, 8 juli, 6 september, 7 september, 8 september en 9 september sprake van het zevende officiële datum-warmterecord (maximumtemperatuur) van dit jaar. Ook op het hoofdstation in De Bilt was het vandaag tropisch heet. De temperatuur steeg naar 31,1 graden. Daarmee is het vorige record van 10 september (28,4 graden) uit 1959 ruimschoots verbroken. De hoogste temperatuur op de zondagmiddag werd gemeten in Eindhoven en Ell. Op beide KNMI-weerstations kon een temperatuur van 32,2 graden worden afgelezen op de thermometer.

Ook landelijk warmste 10 september ooit

Naast het vijfde officiële datum-warmterecord van de maximumtemperatuur op rij in De Bilt is zondag ook het landelijke dagrecord gebroken. Het was op 10 september nog nooit eerder zo warm in Nederland als vandaag. Op de KNMI-weerstations in Eindhoven en Ell werd de hoogste temperatuur bereikt: 32,2 graden. Het vorige landelijke record van 10 september (30,3 graden in Maastricht) uit 1919 is daarmee ruim verpulverd.

Zeldzame septembertropennacht

Zondag kwam het op een enkele plek in ons land zelfs tot een zeldzame septembertropennacht. Bij een tropennacht komt de minimumtemperatuur niet onder de 20 graden uit. Dat was vandaag het geval op het KNMI-weerstation in het Zeeuwse Vlissingen. Op die plaats kwam de temperatuur niet lager dan 21,1 graden. Eerder deze week kwam het in Vlissingen ook al tot een zeldzame septembertropennacht. Op woensdag 6 september kwam de minimumtemperatuur niet lager dan 20,4 graden. Dat zijn uitzonderlijk hoge minima voor de tijd van het jaar.

Maandag mogelijke officiële septemberhittegolf?

Afgelopen vrijdag kwam het tot een zeldzame regionale septemberhittegolf. Dat was overigens niet voor het eerst in de historie, maar uniek is het zeer zeker. Bovendien was dat de derde regionale hittegolf van dit jaar. Deze regionale hittegolf begon afgelopen maandag en duurt nu zeven dagen. Dat is recordlang. Nog nooit eerder duurde een regionale septemberhittegolf langer dan zes dagen. Maandag bestaat zelfs de kans op een zeldzame officiële septemberhittegolf in De Bilt. Dat is sinds 1901 nog nooit eerder voorgekomen. Deze week is het in De Bilt tot twee tropische dagen gekomen. Dat was afgelopen vrijdag (30,0 graden) en vandaag met 31,1 graden. Maandag moet het nogmaals tropisch warm worden, maar of dat gaat lukken is nog maar zeer de vraag. Volgens de verwachting van de temperatuur wordt het rond 29 graden. Mocht de temperatuur de 30 graden aantikken dan is de eerste officiële septemberhittegolf ooit een feit.

[bericht geplaatst op zondag 10 september 2023 om 13.38 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op maandag 11 september 2023 om 15.23 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0