Zeldzame regionale septemberhittegolf nu echt teneinde

Zeldzame regionale septemberhittegolf nu echt teneinde

METEO ALBLASSERDAM – Er is niet alleen een einde gekomen aan een periode met uitzonderlijk septemberweer, de zeldzame regionale septemberhittegolf is woensdag nu ook echt teneinde. Vorige week was het volop nazomerweer. Zomerse weersomstandigheden waarbij we konden genieten van zonneschijn, tropische hitte en vele weer- en warmterecords werden verbroken. Inmiddels is de warmte uit ons land verdreven en hebben we te maken met vrij normale waarden voor de tijd van het jaar, maar aan het einde van deze week keert de zomerse warmte wederom voor even terug in ons land.

Regionale hittegolf teneinde

De zomerse warmte is uit ons land verdreven en woensdag hebben we met temperaturen tussen de 17 en maximaal 21 graden vrij normale waarden voor half september. Vandaag wordt de zomerse grens van 25 graden nergens gehaald. Dat betekent dat er nu echt een einde is gekomen aan de zeldzame regionale septemberhittegolf en daarmee ook de derde regionale hittegolf van dit jaar. De regionale hittegolf duurde maar liefst negen dagen en dat leverde een nieuw record op. Nog nooit eerder in de historie duurde een regionale hittegolf in september zo lang als de afgelopen hittegolf. De hittegolf begon op maandag 4 september en duurde tot en met dinsdag 12 september.

Op zeven KNMI-weerstations, verdeeld over drie provincies duurde de hittegolf negen dagen. In Limburg was dat het geval in Arcen, Ell en Maastricht. In Brabant ging het om de plaatsen Volkel, Eindhoven en Gilze-Rijen. Ook in het Gelderse Deelen duurde de hittegolf negen dagen. Op alle zeven weerstations werd het dinsdag namelijk nog zomers warm met een temperatuur van 25,0 graden of meer. De warmste plaatsen op de dinsdag waren Gilze-Rijen en Ell met 25,7 graden.

Geen officiële septemberhittegolf

Na de zeldzame regionale septemberhittegolf kwam het afgelopen maandag toch niet tot de eerste officiële hittegolf ooit in september. Dat zou helemaal wat geweest zijn. In De Bilt kwam het afgelopen week wel al tot twee tropische dagen, maar een derde tropische dag bleef uit. Een tropische dag werd gemeten op vrijdag 8 september (30,0 graden) en op zondag 10 september (31,1 graden). Voor een officiële septemberhittegolf had het afgelopen maandag nogmaals tenminste 30 graden moeten worden, maar dat is niet gebeurd. De verwachting van de temperatuur voor de maandag in De Bilt kwam van tevoren uit op maximaal 29 graden. Daarmee leek het al net niet te gaan lukken. Het kwik viel uiteindelijk met 27,9 graden zelfs nog een graad lager uit dan verwacht. Daarmee ging definitief een streep door een eventuele eerste officiële septemberhittegolf ooit.

Daarnaast bleef ook een officieel datum-warmterecord uit van de maximumtemperatuur. Na een recordaantal van vijf dagrecords op rij bleef een zesde dagrecord op rij uit. Maandag werd de 29,3 graden uit 1919 en 1999 niet verpulverd. Het landelijke record werd ook niet verbroken.

Eind deze week opnieuw warm

De zomerse warmte van dinsdag is uit ons land verdreven en heeft plaats gemaakt voor beduidend koelere lucht. Woensdag hebben we met middagtemperaturen tussen de 17 en maximaal 21 graden vrij normale waarden voor de tijd van het jaar. Daarnaast staan ons bovendien een paar frisse nachten te wachten. In de nacht van woensdag op donderdag bijvoorbeeld kan het in het noordoosten lokaal afkoelen tot rond 5 graden. Aan de grond kan het plaatselijk afkoelen tot dicht in de buurt van het vriespunt. Ook de nacht van donderdag op vrijdag zal fris verlopen.

Gelet op de maximumtemperatuur zit het kwik vanaf donderdag weer voorzichtig in een stijgende lijn. Vanaf vrijdag wordt het nog warmer en keert de zomerse warmste van 25 graden weer terug in ons land. De warmste dagen volgen in het komende weekend. Op beide dagen wordt het op veel plaatsen boven de 25 graden en daarmee kunnen we nogmaals genieten van nazomerweer. En dat in combinatie met veel zon en droog weer. Zondag is weer kans op een datum-warmterecord van de maximumtemperatuur. Het vorige record van 17 september in De Bilt staat nu nog op 26,2 graden uit 1963. Dat record zou wel eens kunnen gaan sneuvelen. Onderstaande afbeelding toont de weersvooruitzichten voor de komende vijf dagen in Nederland (donderdag 14 t/m maandag 18 september).

Weersvooruitzichten donderdag 14 tot en met maandag 18 september 2023
Weersvooruitzichten donderdag 14 tot en met maandag 18 september 2023

Meer lezen over het weer? Bekijk voor de laatste weersvoorspellingen en meer onze website:
www.meteoalblasserdam.nl.

[bericht geplaatst op woensdag 13 september 2023 om 14.04 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op woensdag 13 september 2023 om 20.37 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0