Oktober 2023 was somber, warm & recordnat

Oktober 2023 was somber, warm & recordnat

METEO ALBLASSERDAM – Herfstmaand oktober is bijna teneinde en verliep in tegenstelling tot de maand ervoor juist somber en zeer nat. September was namelijk uitzonderlijk warm, zonnig en droog. Ook oktober gaat de boeken in als een warme maand. Lagedrukgebieden en storingen hebben veelvuldig voor regen en buien gezorgd in ons land. De paraplu was vaak nodig en de regen kwam geregeld met bakken uit de hemel. Wisselvallige en vooral natte dagen met neerslagsommen van enkele tientallen millimeters neerslag binnen een tijdsbestek van 24 uur kwamen regelmatig voor. Halverwege oktober werd voor het eerst dit najaar lokale nachtvorst gemeten. Met de komst van het frisse weer werd het ook weer tijd voor de winterjas. Na een uitzonderlijke septembereditie was ook oktober een bijzondere maand te noemen op weergebied.

Oktober was somber, warm & recordnat

Oktober 2023 gaat de boeken in als een sombere, warme en kletsnatte maand. Met een gemiddelde temperatuur van 13,2 graden tegen 10,9 graden normaal verliep oktober ruim twee graden warmer dan gebruikelijk! Daarmee eindigt oktober op een zesde plaats als het gaat om warmste oktobermaanden ooit gemeten in De Bilt sinds 1901. De warmste oktobermaand ooit is de oktobereditie van 2001 met een gemiddelde temperatuur van 14,2 graden. Op het hoofdstation wist de maximumtemperatuur dagelijks te stijgen tot in de dubbele cijfers en zeven dagen zijn warm verlopen met een temperatuur van 20,0 graden of meer. Op zowel 1 als 2 oktober werd het 23,6 graden. De laagste temperatuur werd gemeten op 16 oktober, 4,6 graden.

Ondanks een gemiddeld warme maand verliep oktober ook somber en extreem nat, een recordnatte oktobermaand zelfs. Het aantal uren zonneschijn kwam uit op 101 tegen 119 normaal. Verder viel ruim tweemaal zoveel regen als dat er normaal valt in een oktobermaand. In oktober viel een neerslagsom van 219,9 mm tegen 81 mm normaal. Nog nooit eerder in oktober werd een maandsom bereikt van 200 mm neerslag of meer. Oktober 2023 is nu de natste oktobermaand ooit gemeten in De Bilt sinds 1906 en daarmee is het vorige oktoberrecord uit het jaar 1932 gesneuveld. In die maand viel een neerslagsom van 193,4 mm regen.

Het kan nog iets natter

De flinke hoeveelheid regen op de laatste dag van oktober heeft er voor gezorgd dat oktober is geëindigd op een tweede plaats van überhaupt natste maanden ooit waargenomen op het hoofdstation in De Bilt. Aan het begin van de dinsdag stond oktober nog op een vierde plaats, maar steeg aan het einde van de dag uiteindelijk toch nog twee plaatsen. En als de grote hoeveelheid regen van de afgelopen maand nog niet genoeg is geweest kan het binnen een tijdsbestek van een kalendermaand zelfs nog iets natter. Alleen in augustus uit het jaar 1912 viel meer regen. Die maand is met een maandsom van maar liefst 220,5 mm neerslag de natste maand ooit gemeten!

Meer dan 200 mm regen

Tot afgelopen maand is het sinds 1906 slechts drie keer eerder voorgekomen in de geschiedenis dat een maandsom werd bereikt van meer dan 200 mm regen. In september 2001 viel 210,7 mm en in september 1957 was dat 213,2 mm. De natste maand ooit gemeten in De Bilt is augustus uit het jaar 1912 met een maandsom van maar liefst 220,5 mm neerslag! Afgelopen maand werd voor de vierde keer ooit een maandsom bereikt van tenminste 200 mm regen.

[bericht geplaatst op dinsdag 31 oktober 2023 om 13.27 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op woensdag 1 november 2023 om 12.26 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0