Onstuimige donderdag op komst door flinke herfststorm Ciarán

Onstuimige donderdag op komst door flinke herfststorm Ciarán

METEO ALBLASSERDAM – Oktober was somber, warm en recordnat en ook herfstmaand november gaat wisselvallig en zacht van start. Sterker nog: een flink deel van (noord)west Europa kan zich gaan opmaken voor een forse herfststorm genaamd Ciarán. Donderdag krijgt ook Nederland met de stormdepressie te maken en deze brengt (zeer) zware windstoten met zich mee. Kortom: een dag om zeker in de gaten te houden.

Herfststorm Ciarán

Een omvangrijk lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan is zich momenteel aan het ontwikkelen en in rap tempo aan het uitgroeien tot een diepe, zware stormdepressie en zal snel het noordwesten van Europa gaan naderen. De Britse weerdienst gaf namens de Westgroep afgelopen zondag al een naam aan het lagedruksysteem. Het is de derde naam uit de namenlijst van het huidige stormseizoen. Na Agnes en Babet is het nu dus de beurt aan Ciarán. Aan het einde van de woensdag en donderdag krijgt een flink deel van (noord)west Europa hier mee te maken. Hierbij gaat het vooral om delen van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Benelux. Ook boven het Kanaal en op de Noordzee zal het flink tekeer gaan door Ciarán.

Op onderstaand satellietbeeld is stormdepressie Ciarán duidelijk terug te herkennen. De opname is van woensdag 1 november 2023, 13.00 uur lokale tijd.

Herfststorm Ciarán
Herfststorm Ciarán

Onstuimige donderdag op komst

Komende donderdag krijgt ook Nederland te maken met de invloed van herfststorm Ciarán. De kern van het stormlaag ligt dan boven Engeland. Er staat ons een onstuimige dag te wachten en er moet in een groot deel van ons land worden opgepast voor zware windstoten van 75-90 km/u. Verder zal de dag wisselvallig verlopen en is het zacht voor begin november. De dag begint met veel bewolking. Bewolking en regen vanuit de nacht trekken in de loop van de ochtend vrij snel noordoostwaarts weg. Vervolgens breekt de zon af en toe door en kunnen we tijdelijk wisselend bewolkt weer verwachten. Er valt een enkele verspreide bui, lokaal mogelijk met onweer. In de loop van de middag neemt de bewolking vanuit het westen toe en volgen met name in de westelijke helft van het land perioden met (buiige) regen. De maximumtemperatuur ligt tussen de 12 en 15 graden.

In de loop van de dag neemt de wind uit overwegend zuidelijke richtingen in het hele land verder in kracht toe en komen in een groot deel van het land zware windstoten voor. De zwaarste windstoten treden in de middag en in de avond op langs de kust, in het Waddengebied en op het IJsselmeer. In het binnenland wordt de wind veelal krachtig, in het westen hard. Langs de kust, in het Waddengebied en op het IJsselmeer neemt de wind in de ochtend toe naar hard of stormachtig. Voor de zuidwestkust bereikt de wind vanaf rond het middaguur stormkracht, 9 Bft. Later in de middag en in de avond gaat het ook langs de west- en noordwestkust, in het Waddengebied en op het IJsselmeer af en toe stormen. Daarbij komen soms zeer zware windstoten voor van 100-115 km/u. Later op de donderdagavond en in de nacht naar vrijdag neemt de wind weer geleidelijk in kracht af.

Onstuimige donderdag door flinke herfststorm Ciarán
Onstuimige donderdag door flinke herfststorm Ciarán

Meer lezen over het weer? Bekijk voor de laatste weersvoorspellingen en meer onze website:
www.meteoalblasserdam.nl.

[bericht geplaatst op woensdag 1 november 2023 om 14.02 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op donderdag 2 november 2023 om 12.11 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0