Ook eerste officiële tropische dag van 2024 woensdag een feit

Ook eerste officiële tropische dag van 2024 woensdag een feit

METEO ALBLASSERDAM – Woensdag was het wat betreft de maximumtemperatuur de warmste dag van dit jaar tot nu toe. In de zuidelijke helft van het land steeg de temperatuur vanmiddag regionaal naar 30 graden of meer. Na lang wachten was daarmee de eerste tropische dag van 2024 een feit.

In de tweede helft van de middag wist het kwik ook in De Bilt door de grens van 30 graden te stijgen. Daarmee kon vandaag na de eerste lokale ook de eerste officiële tropische dag van het huidige jaar genoteerd worden. Er mag van een tropische dag worden gesproken, wanneer de maximumtemperatuur ergens in het land stijgt naar tenminste 30,0 graden.

Eerste officiële tropische dag van 2024

In De Bilt steeg de temperatuur in de tweede helft van de woensdagmiddag voor het eerst in 2024 naar een tropische 30 graden op de thermometer. Op het hoofdstation werd het uiteindelijk 30,2 graden. De laatste officiële tropische dag tot vandaag was op 10 september van het afgelopen jaar. Die dag is een maximumtemperatuur gemeten van 31,1 graden. Vorig jaar hoefden we op de eerste officiële tropische dag minder lang te wachten en diende zich ongeveer twee weken eerder aan in vergelijking met dit jaar. In 2023 steeg het kwik in De Bilt op 11 juni voor het eerst dat jaar tot boven de 30 graden. Het werd die dag uiteindelijk 30,3 graden.

[bericht geplaatst op woensdag 26 juni 2024 om 22.51 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0