Eerste lokale tropische dag van 2024 is een zekerheid

Eerste lokale tropische dag van 2024 is een zekerheid

METEO ALBLASSERDAM – Na lang wachten is het dan eindelijk volop zomerweer in ons land. De zon schijnt uitbundig, het is droog en de temperatuur zit sinds afgelopen weekend in een stijgende lijn. Afgelopen dinsdag wist het kwik al in vrijwel het hele land te stijgen naar zomerse waarden van 25 graden of meer. Vandaag deed de temperatuur daar zelfs nog een schepje bovenop en wat betreft de maximumtemperatuur was het de warmste dag van dit jaar tot nu toe.

Voor het eerst in 2024 is de temperatuur gestegen naar tenminste 30 graden en Eindhoven had de primeur. Op het KNMI-weerstation in het Brabantse Eindhoven werd de grens van 30 graden woensdag het eerst bereikt. Daarmee is de eerste tropische dag van dit jaar een feit. Er mag van een tropische dag worden gesproken, wanneer de maximumtemperatuur ergens in het land stijgt naar tenminste 30,0 graden.

Eerste tropische dag van 2024

In combinatie met een blauwe hemel en volop zonneschijn liep de temperatuur woensdag razendsnel op. Nog voor het aanbreken van het middaguur was het op veel plaatsen al zomers warm met temperaturen van meer dan 25 graden op de thermometer. In de loop van de middag werd het alleen maar warmer. De hoogste temperaturen zijn uiteindelijk gemeten in de zuidelijke helft van ons land. In de provincies Brabant, Zeeland, Limburg, Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland steeg het kwik regionaal naar tropische waarden van 30 graden of meer. Het KNMI-weerstation in Eindhoven was woensdag de warmste plek van het land: 31,4 graden. In Westdorpe, Gilze-Rijen, Ell, Arcen, Deelen, Herwijnen, Volkel, Rotterdam en De Bilt was het met een temperatuur van precies 30 graden of meer ook tropisch heet. Op het hoofdstation is een maximumtemperatuur gehaald van 30,2 graden. Daarmee kon vandaag na de eerste lokale ook de eerste officiële tropische dag van 2024 genoteerd worden.

Dit jaar hebben we op de eerste lokale tropische dag ruim twee weken langer moeten wachten in vergelijking met vorig jaar. In 2023 werd het namelijk op 9 juni voor het eerst dat jaar lokaal in het land meer dan 30 graden. Twee dagen later was ook de eerste officiële tropische dag van 2023 een feit. Op 11 juni werd het in De Bilt 30,3 graden.

[bericht geplaatst op woensdag 26 juni 2024 om 16.21 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op woensdag 26 juni 2024 om 22.56 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0