Astronomische zomer begint donderdag, na het weekeinde eindelijk volop zon en zomerse warmte

Astronomische zomer begint donderdag, na het weekeinde eindelijk volop zon en zomerse warmte

METEO ALBLASSERDAM – Sinds 1 juni is de zomer meteorologisch gezien al begonnen, maar officieel moet de zomer nog beginnen en wel vandaag. Nog een paar uurtjes wachten, want donderdagavond om 22.51 uur lokale tijd start het astronomische zomerseizoen. Daarmee komt er automatisch ook een einde aan de lente. Rondom het begin van de astronomische zomer (op of rond 21 juni) staat de zon loodrecht boven de Kreeftskeerkring. Op het noordelijk halfrond begint dan de zomer en zijn de dagen wat betreft de daglichtperiode het langst.

Na een vrij somber, zeer nat en recordwarm voorjaar zijn we ook in de eerste paar weken van de huidige junimaand maar weinig getrakteerd op zomerweer. Van standvastig, zonnig en warm weer is tot dusver nog amper sprake geweest, maar daar gaat eindelijk verandering in komen. Er komt een einde aan alle wisselvalligheid, nattigheid en koelte van de laatste tijd. Na het komende weekeinde wordt het steeds zonniger en zit ook de temperatuur in een flink stijgende lijn.

Zomerweer op komst: na het weekeinde volop zon en zomerse warmte

De afgelopen weken was het weerbeeld vaak somber, wisselvallig en soms nat. Ook de temperatuur deed ons maar weinig aan de zomer denken en er was veelvuldig een koel weertype. In De Bilt werden deze maand tot vandaag slechts twee warme dagen genoteerd met een maximumtemperatuur van 20 graden of meer. Bovendien is het nog altijd wachten op de eerste tropische dag van dit jaar.

De weersvooruitzichten zien er voor aankomende week veelbelovend uit. We hebben deze maand lang op het zomerweer moeten wachten, maar in de laatste week van juni gaat de zon eindelijk schijnen en dat in combinatie met flink oplopende temperaturen. Vrijdag moeten we het helaas nog doen met een grotendeels bewolkt en bovendien wisselvallig weerbeeld. Vanuit het zuiden volgen in de loop van de dag perioden met (buiige) regen. In het binnenland kunnen buien lokaal gepaard gaan met onweer. De middagtemperatuur ligt veelal tussen de 17 en 21 graden en daarmee blijft het aan de koele kant voor de tijd van het jaar. Ook zaterdag valt verspreid over het land soms wat regen of een enkele bui bij maxima van opnieuw 17 tot 21 graden. Vanaf zondag breekt een zomerse periode aan. De zon wint terrein en er volgt een overgang naar een droog weertype. Ook de temperatuur gaat in de lift. Na het weekend gaat de zon uitbundig schijnen en blijft het droog. Het kwik stijgt naar zomerse waarden. Halverwege komende week is zelfs kans op de eerste lokale tropische dag van 2024. Na woensdag zijn de hoge temperaturen waarschijnlijk uit ons land verdreven.

Weersvooruitzichten zaterdag 22 tot en met woensdag 26 juni 2024
Weersvooruitzichten zaterdag 22 tot en met woensdag 26 juni 2024

Meer lezen over het weer? Bekijk voor de laatste weersvoorspellingen en meer onze website:
www.meteoalblasserdam.nl.

[bericht geplaatst op donderdag 20 juni 2024 om 15.34 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 21 juni 2024 om 16.27 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0