Overzicht metingen Alblasserdam tijdens onstuimge zaterdag

No recent image

Overzicht metingen Alblasserdam tijdens onstuimge zaterdag
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 19:40, juli 26 2015.

Het zeer onstuimige weer van gisteren (zaterdag 25 juli) werd in ons land bepaald door een actief lagedrukgebied dat naarmate de dag vorderde zich geleidelijk verder in noordoostelijke richting verplaatste. De wind speelde een duidelijke hoofdrol. Verder was het wisselvallig en vielen er buien. Later enige tijd ook perioden met langdurige regen. Lokaal vielen daarbij flinke hoeveelheden neerslag. Kortom: een complete herfstdag midden in de zomer.

Hieronder een overzicht van metingen gemeten in Alblasserdam gedurende de zaterdag. De metingen zijn afkomstig vanaf het meetstation van Meteo Alblasserdam.

Wind
De ochtend begon met een matige (3-4 Bft) zuid tot zuidwestenwind. Gedurende de dag begon de wind geleidelijk te ruimen en werd later west tot noordwest. Naarmate de ochtend vorderde begon de wind geleidelijk verder aan te trekken en werden de windvlagen sterker. Nog voor het middaguur kwamen er op de meetlocatie van Meteo Alblasserdam al windstoten voor tussen de 60 en 70 km/u en was al toegenomen naar krachtig. Het hoogtepunt van de wind lag in de eerste helft van de middag tussen 12.00 en 15.00 uur. De gemiddelde wind nam toe naar hard tot stormachtig 7-8 Bft met daarbij zware windstoten (>75 km/u). De hoogst geregistreerde windsnelheid kwam uit op 85 km/u. Daarna bleef het nog enige tijd onstuimig al begon de wind later in de middag en avond wel weer geleidelijk verder af te nemen.

Neerslag
Tot aan het einde van de ochtend vaak droog weer en slechts 0.2 mm. Daarna perioden met regen en grotere hoeveelheden. De meeste regen viel met name halverwege en aan het einde van de middag. Vooral toen was de neerslag enige tijd langdurig. Over de gehele dag genomen viel er 9.4 mm.

Temperatuur
De hoogste temperatuur werd in de vroege nacht bereikt met 18,7 graden. Aan het einde van de avond werd de laagste waarde geregistreerd met 12,8°. Ook in de middag was het tijdens het bewolkte weer en de regen koel en liep het kwik zelfs terug naar zo’n 14 graden.

Luchtdruk
De daling van de luchtdruk hield aan tot om en nabij halverwege de ochtend. De laagste waarde was 995,7 hPa. Daarna begon de luchtdruk weer te stijgen en kwam net na het middaguur al weer boven de 1000 hPa uit.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

 

0