Wisselvallige en vooral onstuimige zaterdag (UPDATE)

No recent image

Wisselvallige en vooral onstuimige zaterdag (UPDATE)
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 16:48, juli 24 2015.

Morgen is het compleet herfst in ons land. Het wordt een natte en onstuimige dag waarbij met name de wind een aandachtspunt zal zijn. Hieronder de update van Meteo Alblasserdam opgesteld in de namiddag van vrijdag 24 juli 2015.

Situatie vrijdagmiddag 24 juli: Boven noordwest Frankrijk bevindt er zich een frontaal laag met een kerndruk <1005 hPa. De kern van het laag verplaatst zich geleidelijk in noordoostelijke richting en diept zich geleidelijk verder uit. Het laag ontwikkelt zich verder en de luchtdruk zal in de kern verder dalen. vooral vannacht en morgenochtend trekt de kern van het lagedrukgebied langs de Nederlandse westkust en zal later op de zaterdag richting Denemarken trekken. Het laag blijft zich verder uitdiepen en de luchtdruk daalt in de kern naar <995 hPa.

Weerbeeld: Vrijdagavond en nacht naar zaterdag is er veel bewolking en vanuit het zuiden zal de buienactiviteit verder toenemen met een geleidelijke toenemende kans op onweer. De minima liggen in de nacht naar zaterdag op veel plaatsen rond de 16 of 17 graden. Zaterdag overdag is het op veel plaatsen (overwegend) bewolkt en komt het tot (langdurige) regen en buien. Hierdoor kunnen lokaal flinke hoeveelheden regen vallen. Naast het feit dat het een natte dag wordt speelt ook de wind een flinke rol in het weer. het wordt namelijk een complete herfstdag in ons land midden in de zomer. De maximumtemperatuur ligt slechts tussen de 17 en 19 graden.

Windverwachting: Vrijdagavond wordt de wind geleidelijk op steeds meer plaatsen zuidoostelijk en is zwak of matig. later neemt de wind geleidelijk iets in kracht toe. In de nacht naar zaterdag een iets ruimende wind en zal daarbij verder gaan toenemen. Zaterdag ruimt de wind verder en wordt later west tot noordwest. Daarbij trekt er een flink windveld over ons land die zich rondom de kern van het laag bevindt. De ergste winden met name in het gebied tussen het zuiden en noordwesten van de kern.

In het zuidwestelijk en westelijk kustgebied neemt de wind in de loop van de zaterdag toe naar storm(achtig), kracht 8-9 Bft en boven land naar krachtig of hard, 6-7 Bft. Daarbij moet er rekening gehouden worden met zware windstoten tussen 80 en 100 km/u. Later verplaatst het windveld zich in noordelijke richting en krijgen ook het noordwestelijk kustgebied, de wadden, het waddengebied en de noordelijke provincie’s met het onstuimige weer te maken.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

 

0