Sombere start februari. Noordoosten lokale ijsdag

Sombere start februari. Noordoosten lokale ijsdag

Wintermaand januari is teneinde en februari is maandag somber begonnen met in het noordoosten van Nederland zelfs een lokale ijsdag. Er mag van een ijsdag worden gesproken, wanneer de maximumtemperatuur de gehele dag niet boven het vriespunt uitkomt. Het is de tweede lokale ijsdag in Nederland sinds de start van het meteorologische winterseizoen (1 december jl.). Op 10 december van het afgelopen jaar kwam het op het KNMI meetstation in het Gelderse Hupsel ook al tot een lokale ijsdag.

Maandag was een koude dag met veel bewolking en een licht wisselvallig weerbeeld. In de noordelijke helft van het land begon de dag met vorst en verraderlijke gladheid. Overdag liep de temperatuur maar langzaam aan op en de maximumtemperatuur varieerde veelal tussen de 1 en 5 graden. In het noordoosten bleef het kwik op een paar KNMI meetstations de gehele dag onder het vriespunt en was sprake van een lokale ijsdag.

Vandaag is een overgangsdag naar zachter weer en het weerbeeld is wisselvallig. Er valt regen en in het noorden ook winterse neerslag met kans op gladheid. Het temperatuurverschil is groot tussen het noorden en zuiden. In het noorden en noordoosten ligt de maximumtemperatuur iets boven het vriespunt en in het uiterste zuiden temperaturen die vanmiddag stijgen tot in de dubbele cijfers.

[bericht geplaatst op dinsdag 02 februari 2021 om 16.17 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0