Uitzonderlijk winterweer op komst!

Uitzonderlijk winterweer op komst!

De weerkaarten zagen er de afgelopen dagen al zeer spannend uit en er is nu eigenlijk geen ontkomen meer aan. Vanaf komend weekend keert de winter vol terug in Nederland. Er is veel sneeuw op komst en het wordt ijzig koud. Kortom: we krijgen te maken met uitzonderlijk winterweer. Wat maakt deze aanstaande weersituatie nu zo bijzonder? We krijgen te maken met meerdere meteorologische factoren die samen komen en waar we dan ook tegelijkertijd mee te maken zullen krijgen.

Er vormt zich in het weekend een complexe weersituatie met een hogedruksituatie in het noorden van Europa en lagedruk ten zuiden van onze omgeving. Ons land zal zich daar tussenin bevinden en de isobaren (lijnen van gelijke luchtdruk) komen dichter op elkaar te liggen. Dit resulteert in een flinke toename van de wind uit het oosten tot noordoosten, waarmee steenkoude lucht in rap tempo naar ons land aangevoerd zal worden. In combinatie met koud vriesweer kunnen we ook zeer lage gevoelstemperaturen verwachten. Met name op de Wadden en in het Waddengebied is zelfs kans op storm!

Waar krijgen we tijdens het weekend maar ook in de dagen daarna zoal mee te maken? Hieronder een kort overzicht van de meest belangrijke factoren.

– Langdurige sneeuwval / veel sneeuw. Zondag kan in een strook over het midden van het land een sneeuwdek vallen van 30-40 cm
– Mindere zichtcondities door sneeuwval
– Gladheid
– Op de Wadden en in het Waddengebied kans op storm / zware windstoten
– Ijsdagen
– Zeer lage gevoelstemperaturen
– (zeer) strenge vorst
– Overdag aanhoudend lichte / matige vorst
– Kans op kouderecord

De winter geeft vanaf komend weekend vol gas, maar hoe lang het uitzonderlijke winterweer stand houdt is nog onduidelijk. Een overgang naar minder koud weer komt waarschijnlijk pas op z’n vroegst aan het einde van de komende week.

Hou onze website in de gaten voor meer details en weersverwachtingen met betrekking tot het aanstaande uitzonderlijke winterweer: www.meteoalblasserdam.nl.

[bericht geplaatst op donderdag 04 februari 2021 om 23.39 uur lokale tijd]
[bericht laatst bijgewerkt op vrijdag 05 februari 2021 om 23.33 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0