Storm van donderdag voorbijgeraasd

Storm van donderdag voorbijgeraasd

Donderdag was niet alleen een wisselvallige, maar vooral ook onstuimige dag en de eerste storm van 2021 is voorbijgeraasd. Er mag van stormkracht worden gesproken, wanneer de gemiddelde windsnelheid tenminste 75 km/u (windkracht 9 volgens de schaal van Beaufort) bereikt. Daarnaast waren het vooral de (zeer) zware windstoten die voor overlast hebben gezorgd in ons land.

Aan de storm van vandaag werd geen naam toegekend. De laatste storm die Nederland tot vandaag aandeed was een storm met een naam. Op 27 december van het afgelopen jaar deed storm Bella ons land aan. Donderdag nam de wind in de loop van de ochtend flink in kracht toe en piekte in de tweede helft van de ochtend en rond het middaguur. De storm pakte iets feller uit dan van tevoren verwacht. In de loop van de middag nam de gemiddelde wind geleidelijk in kracht af, maar het bleef behoorlijk stevig waaien.

Tijdens het hoogtepunt van de storm is aan zee en langs de kust op meerdere plaatsen stormkracht gemeten. Ook boven land was het onstuimig met een krachtige tot stormachtige wind. In het hele land kwamen (zeer) zware windstoten voor. De zwaarste windvlagen zijn gemeten in met name de westelijke provincies. Zelfs zeer zware windstoten van 110-120 km/u. Op het meetstation van Meteo Alblasserdam is tijdens het hoogtepunt van de storm een harde tot stormachtige wind gemeten, kracht 7-8 Bft met een maximale windstoot van 97.0 km/u.

Ook de komende dagen blijft het weerbeeld wisselend en wisselvallig. Het is fris en de wind blijft nadrukkelijk aanwezig met kans op (zware) windstoten. Zaterdag is aan zee opnieuw kans op storm. Na het weekend neemt de wisselvalligheid af en wordt de wind wat rustiger.

[bericht geplaatst op donderdag 11 maart 2021 om 22.39 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0