Onstuimige zaterdag: zware windstoten en kans op storm

Onstuimige zaterdag zware windstoten en kans op storm

Na de storm en (zeer) zware windstoten van afgelopen donderdag staat ons zaterdag opnieuw onstuimig weer te wachten. In het hele land moet worden opgepast voor zware windstoten en aan zee en langs de kust zijn zelfs zeer zware windstoten mogelijk. Ook kan het zelfs even tot stormkracht komen.

Vrijdag was het minder onstuimig dan donderdag, maar nog altijd waaide het behoorlijk stevig in Nederland. Een matige tot krachtige wind boven land en een harde wind aan zee en langs de kust. Daarnaast kwamen (zware) windstoten voor. Zeker ook tijdens buien. Morgen waait het beduidend harder dan vandaag, maar het zal minder hevig zijn dan afgelopen donderdag. Zaterdag wordt het wisselvallige en onstuimige weerbeeld bepaald door een depressie op de Noordzee. Het lagedrukgebied trekt aan het einde van de dag in oostelijke richting naar Denemarken.

In de nacht van vrijdag op zaterdag komen aanvankelijk nog enkele opklaringen voor. Lokaal valt er nog een enkele bui, maar verder is het op de meeste plaatsen droog. In de loop van de nacht neemt de bewolking vanuit het westen snel toe en raakt het bewolkt. Ook gaat het regenen. De minimumtemperatuur ligt tussen de 4 en 7 graden. De wind waait uit het zuidwesten tot zuiden en neemt in kracht toe. Boven land wordt de wind vrij krachtig of krachtig. Aan zee neemt de wind toe naar hard of stormachtig, 7-8 Bft. Daarnaast neemt aan het einde van de nacht in het hele land de kans op zware windstoten toe.

Zaterdag overdag verloopt wisselvallig en onstuimig en in de loop van de dag is er aan zee even kans op een zuidwesterstorm. De dag begint bewolkt en er valt regen of buiige regen. Overigens trekken bewolking en regen behorend bij een storing snel oostwaarts weg. Vervolgens breekt de zon soms door, maar volgen ook een aantal buien. Een enkele bui kan lokaal fel uitpakken met kans op onweer, hagel en zware windstoten. De middagtemperatuur ligt tussen de 6 en 10 graden. De wind uit zuidwest tot west neemt toe en wordt boven land enige tijd krachtig of hard. Aan zee en langs de kust is de wind stormachtig met vooral langs de noordwest- en noordkust kans op storm. In het hele land moet worden opgepast voor zware windstoten. Aan zee en langs de kust is kans op zeer zware windstoten tot rond 100 km/u.

[bericht geplaatst op vrijdag 12 maart 2021 om 16.20 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0