Zaterdag 20 maart: astronomische lente koud van start

Zaterdag 20 maart astronomische lente koud van start

Het winterseizoen is nu echt ten einde en vandaag (zaterdag 20 maart) is het astronomische lenteseizoen begonnen. De astronomische lente begon vanochtend om 10.37 uur Nederlandse lokale tijd en ging koud van start. De periode waarin het licht en donker is duren ongeveer even lang. De zon staat dan loodrecht boven de Evenaar. De meteorologische lente was overigens al op 1 maart jl. begonnen.

Vandaag ging koud van start met in de vroege zaterdagochtend in vrijwel het hele land temperaturen onder het vriespunt. Het heeft licht gevroren met op de koudste plaatsen in het oosten en noordoosten minimumtemperaturen tot -5 graden op de thermometer. Aan de grond (10 cm hoogte) heeft het op meerdere plaatsen matig gevroren. Op het meetstation van Meteo Alblasserdam in Alblasserdam is in de vroege ochtend een minimumtemperatuur gemeten van -1,2 graden.

Wat voor weerbeeld kunnen we zaterdag verwachten? Lees hieronder de weersverwachting van Meteo Alblasserdam voor zaterdag overdag.

Weersverwachting voor zaterdag overdag

Zaterdag profiteren we aanvankelijk nog van een hogedruksituatie dat zich over ons land uitstrekt. De wind is rustig en het is droog. Verder is er in een groot deel van het land flink wat zonneschijn, maar soms komt ook wat bewolking voor. In de loop van de dag krijgt de zon het geleidelijk lastiger. Vanuit het noorden/noordwesten worden vanaf de Noordzee op een naderende storing hardnekkige wolkenvelden naar ons land aangevoerd. Deze wolkenvelden bevinden zich voornamelijk in het uiterste noorden van het land en breiden zich later op de dag geleidelijk uit over ons land. In het uiterste noorden kan lokaal een spat regen vallen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De meeste zon is er in het zuiden en zuidoosten van het land. De middagtemperatuur ligt tussen de 7 en 10 graden en er staat een zwakke of matige veranderlijke wind. Later op de dag wordt de wind westelijk tot noordwestelijk van richting.

[bericht geplaatst op zaterdag 20 maart 2021 om 11.52 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0