Tropische dinsdag: tot 35 graden in het zuiden

Tropische dinsdag tot 35 graden in het zuiden

Het is half september en wat betreft weer en temperatuur was vandaag sprake van volop nazomerweer en warmterecords. De aangevoerde lucht is heet en droog en het kwik liep gedurende de dag snel op. Dinsdag konden we wederom genieten van rustig en droog nazomerweer met volop zonneschijn. Het was een hete dag met vanmiddag vooral in het zuidelijke deel van het land op veel plaatsen tropische hitte met waarden boven de 30 graden. De temperatuur viel zelfs iets hoger uit dan van tevoren werd verwacht. In het zuiden zijn temperaturen van maar liefst 33 tot 35 graden gemeten op de thermometers. Hiermee is het de warmste dag van deze week en zelfs van deze maand.

Tropische dagen met temperaturen boven de 30 graden worden in herfstmaand september niet veelvuldig gemeten. Op het meetstation van Meteo Alblasserdam in Alblasserdam is vanmiddag een maximumtemperatuur (1,5 m hoogte) bereikt van 32,7 graden. Dat is warmer dan o.a. de twee tropische dagen van 13 en 14 september 2016 met respectievelijk 32,2 en 32,3 graden. Record warm was het vandaag niet op ons meetstation in september.

Ook in de Bilt kon dinsdag een landelijke tropische dag genoteerd worden met een maximumtemperatuur van 31,4 graden. Dit leverde meteen een warmterecord op. Het was de warmste 15e september sinds 1901. Hiermee is het record van 29,0 graden uit 2016 verbroken.

Vanaf woensdag wordt de wind noordelijk tot noordoostelijk van richting waarmee minder warme lucht aangevoerd zal worden naar onze omgeving. Morgen overdag wordt het in het zuidelijke deel van ons land op veel plaatsen nog wel zomers warm. Donderdag wordt het gemiddeld rond 20 graden. Vanaf vrijdag wordt het weer iets warmer. De derde regionale hittegolf van 2020 komt er hoogstwaarschijnlijk niet.

[bericht geplaatst op dinsdag 15 september 2020 om 17.48 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0