Warme nazomerdagen in aantocht

Warme nazomerdagen in aantocht

Op 1 september jl. is de herfst meteorologisch gezien begonnen, maar van herfstweer zal de komende dagen geen sprake zijn. Sterker nog: we kunnen vanaf zondag veelvuldig genieten van de zon en warm najaarsweer. De zomerse kleding kan dus weer uit de kast tevoorschijn gehaald worden. De warmste dagen volgen na het weekend. Dan kunnen we ons opmaken voor zomerse nazomerdagen met zelfs tropische temperaturen op de thermometer.

Perioden met fraai en warm nazomerweer komen in herfstmaand september vaker voor in Nederland. De astronomische herfst begint overigens pas op 22 september om 15.30 uur lokale tijd. Zaterdag krijgen we tijdelijk met ander weer te maken en het wordt minder zonnig. Vanuit het noordwesten neemt de bewolking toe en in het noordwesten en noorden van het land kan plaatselijk zelfs wat regen of een buitje vallen. De temperatuur stijgt naar 18 graden in het noorden tot 23 graden in Limburg.

Vanaf zondag krijgt een hogedrukgebied geleidelijk steeds meer invloed op het weer in onze omgeving. Er volgt een periode met stralend nazomerweer. Het blijft droog en de temperatuur gaat flink in de lift. Zondagmiddag wordt het 22 graden in het noorden en in het zuiden en zuidoosten wordt het met 25 of 26 graden zomers warm. Na het weekend wordt het behoorlijk warm. Maandag wordt het op veel plaatsen zomers warm met in het zuidoosten lokaal kans op tropische temperaturen. Dinsdag lijkt vooralsnog de warmste dag te worden met een goede kans op tropische hitte. Tot hoelang het warme nazomerweer komende week stand houdt is nog niet helemaal duidelijk.

Temperaturen boven de 30 graden worden in Nederland in september niet veelvuldig gemeten. De laatste landelijke tropische dag in de Bilt in een septembermaand was op 14 september 2016. Die dag is een maximumtemperatuur gemeten van 31,4 graden. Op het meetstation van Meteo Alblasserdam in Alblasserdam is diezelfde dag een maximumtemperatuur gemeten van 32,3 graden.

[bericht geplaatst op vrijdag 11 september 2020 om 22.45 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0