Tropische hitte rond halverwege septembermaand

No recent image

Tropische hitte rond halverwege septembermaand
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 17:28, september 14 2016.

We zitten bijna halverwege de maand september en meteorologisch gezien is het al herfst. Van herfstweer is totaal geen sprake. Sterker nog: het is volop nazomer in Nederland deze week. Wat deze dagen gebeurt is bijzonder. Het lijkt wel op een zomerse periode ergens in juli, maar het is toch echt september. De gemiddelde temperatuur van de huidige maand tot nu toe is erg hoog, en gisteren en vandaag was het kwik niet ver verwijderd van de warmste dag van het jaar. Zon en droogte overheersen en de temperaturen zijn deze dagen extreem hoog voor de tijd van het jaar. Gisteren en vandaag was zelfs het behalen van tropische waarden op veel plaatsen geen enkel probleem.

Deze week bevindt ons land zich in aanvoer van hete lucht, en in combinatie met zonnig weer kan de temperatuur onder deze omstandigheden overdag zeer snel oplopen. Voor het middaguur is het al dik zomers en tijdens de middag wordt het met gemak ruim 30 graden. Na een fraaie, droge en zomerse maandag was het ook dinsdag en vandaag prachtig nazomerweer met daarbij dus die tropische hitte. Beide dagen verliepen zonovergoten en droog en werd hete en droge lucht vanaf het continent aangevoerd.

Woensdag lag er een hogedrukgebied boven Scandinavië en een lagedrukgebied boven de Golf van Biskaje. Tussen deze druksystemen in werd met een zuidoostelijke stroming droge en hete lucht vanaf het continent aangevoerd. De dag verliep droog en zonnig en het kwik liep gedurende de dag zeer snel op. Vanmiddag viel de temperatuur op het meetpunt van Meteo Alblasserdam 0,1 graad hoger uit dan gisteren. Woensdagmiddag werd het maar liefst 32,3°. Daarbij stond er een zwakke tot matige wind uit het oosten tot zuidoosten. De hoogst gemeten windsnelheid was 21 km/u. De minimumtemperatuur werd in de vroege ochtend bereikt: 15,9°. In de namiddag wist de vochtigheidsgraad te dalen naar 43%.

Wel is het einde aan een periode met zon, droogte en hitte nabij. Morgen is het nog altijd erg warm met maxima tussen de 25 en 30 graden. Verder is het opnieuw droog en zonnig. In de loop van de dag neemt de bewolking van het zuiden uit geleidelijk toe en later op de dag kan lokaal een (onweers)bui vallen. Na donderdag wordt de warmte verder verdreven en kan er soms wat regen of een bui vallen. De zon zal het een stuk lastiger krijgen.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

 

0