Vanaf donderdag voorjaarsachtig!

No recent image

[bericht geplaatst op donderdag 14 februari 2019 om 09.06 uur lokale tijd]

Het is half februari en daarmee is het nog altijd winter, maar winterweer is voorlopig ver te zoeken. Sterker nog: vanaf vandaag wordt het zelfs voorjaarsachtig buiten. Er staan ons een aantal rustige, droge en mooie dagen te wachten. De zon gaat volop schijnen en tijdens de middag zal het zeer zacht zijn voor deze tijd van het jaar. Op veel plaatsen worden dubbele cijfers ruim gehaald en vanaf morgen kan in het zuidoosten van het land de grens van 15 graden worden bereikt. De nachten zijn wel koud te noemen, waardoor het verschil in maximum- en minimumtemperatuur op dezelfde dag groot zal zijn. Het fraaie en zeer zachte weer hebben we te danken aan een groot en sterk hogedrukgebied relatief dicht in onze omgeving en lijkt vooralsnog tot en met het komende weekeinde aan te houden. Op de barometer kunnen we een hoge luchtdrukwaarde aflezen.

Donderdag (Valentijnsdag) blijft een groot en sterk hogedrukgebied relatief dicht in onze omgeving het weerbeeld gunstig beïnvloeden en we kunnen een overgang verwachten naar een meer voorjaarsachtig weertype. De stroming zal meer zuidelijk van richting worden. Het wordt zachter en bewolking zal plaats maken voor de zon. De ochtend gaat koud van start, maar vanmiddag zullen op een flink aantal plaatsen dubbele cijfers worden gehaald. Verder kunnen we rustig en droog weer verwachten en in de loop van de dag wordt het geleidelijk op steeds meer plaatsen in het land (vrij) zonnig. De middagtemperatuur varieert tussen de 7 °C op de Wadden tot rond 13 °C in het zuidoosten. Er staat een zwakke of matige wind uit richtingen tussen zuidwest en zuidoost, kracht 1-4 Bft.

Vanavond verloopt overwegend helder en het is droog. Het koelt flink af en er staat een zwakke of hooguit matige wind uit het zuiden tot zuidoosten. Vannacht verloopt rustig en droog en het is helder. In combinatie met weinig wind koelt het sterk af en we kunnen een koude nacht verwachten. Plaatselijk kan een mistbank ontstaan en de temperatuur daalt tot rond of iets onder het vriespunt. Met name landinwaarts kan het gemakkelijk 1 of 2 graden gaan vriezen. Er staat een zwakke of hooguit matige wind uit het zuiden tot zuidoosten.

Opmaak: Sebastiaan  (Meteo Alblasserdam) 

0