Warme woensdag zorgde voor warmterecord

Warme woensdag zorgde voor warmterecord

De eerste en meteen ook laatste warme landelijke oktoberdag heeft gezorgd voor een warmterecord. De warme lucht was afkomstig uit zuidwest-Europa en werd met een zuidelijke tot zuidwestelijke stroming naar onze omgeving aangevoerd. De zeer zachte lucht, maar ook het wisselvallige en onstuimige weer ging samen met een lagedrukgebied die de naam Barbara heeft meegekregen vanuit de zuidwestgroep. Het lagedrukgebied passeerde Engeland en trok vervolgens via de Noordzee richting Denemarken.

De aangevoerde lucht was warm en in combinatie met opklaringen en zon liep de temperatuur tijdens de middag snel op. Vooral in het zuiden van het land steeg het kwik op veel plaatsen tot boven de 20 graden op de thermometers. In Brabant en Limburg is een maximumtemperatuur gemeten rond 21 graden. In de Bilt leverde het warme weer een warmterecord op. Het werd 20,3 graden. Daarmee is het oude record van 20,1 graden uit 1977 verbroken. Bovendien was het gisteren de 110e dag met een maximumtemperatuur van tenminste 20,0 graden. Daarvan verliepen 78 dagen warm met een temperatuur tussen de 20 en 25 graden. Verder kwam het tot 20 zomerse en 12 tropische dagen.

Woensdag begon grijs, wisselvallig en nat. De meeste regen viel in de westelijke helft van het land, waarbij de hoeveelheden neerlag op sommige plaatsen opliepen tot in de dubbele cijfers. In de loop van de dag trok de regen noordwaarts weg. Vanuit het zuiden werd het vervolgens droger en wist de zon door het wolkendek heen te breken. Later op de dag nam bovendien de wind flink in kracht toe. Aan zee en langs de kust werd het enige tijd stormachtig. Daarbij kwamen zware windstoten voor van 90-100 km/u.

[bericht geplaatst op donderdag 22 oktober 2020 om 16.05 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0