We krijgen ander weer. Koude nachten verdwijnen

We krijgen ander weer. Koude nachten verdwijnen

Halverwege herfstmaand oktober heeft zich een koudere periode aangediend in Nederland. Dit heeft geresulteerd in frisse dagen en koude nachten. Wel kregen we te maken met droger weer en de zon kwam er vaker aan te pas. Maar het einde van deze koudere fase is nabij, want we krijgen snel te maken met ander weer en de koude nachten zullen verdwijnen.

Tijdens meerdere nachten kwam het op sommige plaatsen in ons land tot lokale nachtvorst, waarbij de minimumtemperatuur op 10 cm hoogte daalde tot onder het vriespunt. Op de standaard waarneemhoogte van 1,5 meter boven de grond zijn daarbij minimumtemperaturen gemeten van rond het vriespunt. Zo was de nacht van zaterdag op zondag van afgelopen weekend ook een koude nacht met grondvorst in het midden en oosten van Nederland. In het oosten is het zelfs tot een lokale vorstdag gekomen.

Vanaf dinsdag krijgen we te maken met ander weer en zullen de koude nachten verdwijnen. Bewolking, regen en wind zullen vaker het weerbeeld gaan bepalen. Met een aanvoer vanuit het zuiden weet zachte lucht ons land te bereiken en dus zal het ook overdag duidelijk zachter worden. Dit op aanjagen van storm Barbara waar zuidwest-Europa na vandaag mee te maken krijgt. Als het meezit kan het komende woensdag in het zuiden van ons land zomaar eens lokaal 20 graden worden.

[bericht geplaatst op maandag 19 oktober 2020 om 16.55 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0