Warmterecord en eerste lentedag van 2020!

No recent image


bron: Meteo Alblasserdam
[
bericht geplaatst op zondag 16 februari 2020 om 23.59 uur lokale tijd]

Vandaag hebben we in Nederland een warmterecord te pakken en het is bovendien de eerste lentedag van 2020! Zondag passeerde storm Dennis. Het was een onstuimige en tegelijkertijd voorjaarsachtige dag. Het weerbeeld was herfstachtig en de temperatuur deed ons aan de lente denken, terwijl het natuurlijk nog geen voorjaar is gezien de tijd van het jaar.

op de Waddeneilanden, in het Waddengebied en langs de noordwestkust is stormkracht bereikt, kracht 9 Bft. Daarbij kwamen zeer zware windstoten voor. Op Vlieland is een maximale windstoot gemeten van 120 km/u. Ook elders in het land kwamen zware windstoten voor tussen de 80 en 100 km/u.

Storm Dennis heeft er ook voor gezorgd dat zeer zachte lucht ons land wist te bereiken. Het was namelijk de warmste 16 februari ooit. Bovendien is de eerste lentedag van 2020 een feit. Niet gezien de tijd van het jaar, maar wat betreft de temperatuur. Als de maximumtemperatuur de grens van 15,0 graden aantikt, dan mag worden gesproken van een voorjaarsdag. Op het meetstation van Meteo Alblasserdam in Alblasserdam steeg het kwik halverwege de middag naar een maximum van 16,7 graden. De hoogste waarden werden in het zuidoosten van het land bereikt. Op enkele plaatsen is zelfs de grens van 18 graden gehaald!

In de namiddag en avond passeerde van west naar oost een storing (koufront). Dit ging gepaard met bewolkt weer, een hoge regenintensiteit (piek 162.2 mm/u) en behoorlijk wat regen. Ook is de zeer zachte lucht uit ons land verdreven en heeft plaats gemaakt voor koudere lucht.

Opmaak: Sebastiaan  (Meteo Alblasserdam) 

0