Windmetingen op meetstation Meteo Alblasserdam

No recent image

Windmetingen op meetstation Meteo Alblasserdam
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 15:05, januari 18 2018.


Windkracht 8 en zeer zware windstoten gemeten op
meetstation van Meteo Alblasserdam

Het was donderdag 18 januari 2018 zeer onstuimig in Nederland. In een groot deel van het land was de gemiddelde windsnelheid hoog en kwamen zware en zeer zware windstoten voor. Hoe hard heeft het nu precies gewaaid op het meetstation van Meteo Alblasserdam tijdens het hoogtepunt van de storm? Meteo Alblasserdam blikt kort voor u terug met enkele windgegevens die vandaag zijn geregistreerd op ons eigen waarneemstation in Alblasserdam (Zuid-Holland).

Het zwaartepunt van de storm op onze meetlocatie lag in de tweede helft van de ochtend tussen ongeveer 09.00 en 11.00 uur LT. De westenwind nam tijdens het hoogtepunt toe naar stormachtig (8 Bft). De gemiddelde windsnelheid over tien minuten bereikte zelfs even de grens van 70 km/u. Verder kwamen zowel zware als zeer zware windstoten voor. Zeer zware windvlagen van ten minste 100 km/u werden meerdere malen bereikt met een piek van maar liefst 111.0 km/u.

Windstoten en schaal van Beaufort
Windstoten worden onderverdeeld in zware windstoten en zeer zware windstoten. Zware windstoten zijn windvlagen tussen de 75 en 100 km/u. Bij rukwinden van ten minste 100 km/u wordt gesproken van zeer zware windstoten.

Wanneer mogen we volgens de windschaal (schaal van Beaufort) spreken van bijvoorbeeld windkracht 8 of storm? Voor windkracht 8 (stormachtige wind) moet de gemiddelde windsnelheid over 10 minuten ten minste 62 km/u zijn (62-74 km/u). Vanaf 75 km/u mag gesproken worden van storm (75-88 km/u).

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam) 

 

0