Winterse kou onderweg naar Nederland

No recent image


bron: Meteo Alblasserdam
[bericht geplaatst op donderdag 17 januari 2019 om 16.43 uur lokale tijd]

De milde lucht van de afgelopen dagen is uit ons land verdreven en vanaf vandaag kunnen we goed merken dat het geleidelijk kouder en kouder zal worden. Winterse kou is onderweg naar Nederland. Het gaat vriezen, maar overdag weet de temperatuur nog wel boven nul uit te komen. De kans op (winterse) neerslag neemt na donderdag weer af en later volgende week wordt ook de kans op ijsdagen groter. Tijdens deze winter is van winterweer nog nauwelijks sprake geweest, maar daar gaat dus verandering in komen. Hoe koud het precies gaat worden en hoe lang de winterse kou stand weet te houden is nog wel onduidelijk.

Donderdag verliep wisselvallig en vrij koud. De stevige wind maakte het voor het gevoel nog eens een stuk kouder buiten met gevoelstemperaturen die geregeld onder het vriespunt uit kwamen. Met een stroming uit het westen en in de loop van de dag ook noordwesten werden bewolking en (winterse) buien aangevoerd, maar tussen de buien door was het soms ook droog met zo nu en dan zon. De hoeveelheid neerslag is op het meetpunt van Meteo Alblasserdam tot 16.00 uur LT al opgelopen tot ruim 6 mm. De maximumtemperatuur werd aan het begin van de middag bereikt: 5,2 graden. Tijdens een bui lag het kwik al snel 3 tot 4 graden lager. Er stond een matige tot vrij krachtige wind uit het westen tot noordwesten.

Vanavond komen bewolking en opklaringen voor, maar er vallen ook een aantal winterse buien. De wind neemt later af en het wordt een koude avond. Vooral landinwaarts moet rekening gehouden worden met gladheid door bevriezing van natte weggedeelten of een winterse bui.

Komende nacht kunnen we rustig weer verwachten en het blijft op de meeste plaatsen droog. Er zijn (brede) opklaringen, maar soms is er ook bewolking. Met name langs de kust is een winters buitje mogelijk. Het wordt een koude nacht. Vooral landinwaarts gaat het op veel plaatsen licht vriezen en moet rekening gehouden worden met gladheid. De wind komt uit richtingen tussen west en noord en is zwak of matig van kracht.

Vrijdag gaat koud van start. Vooral landinwaarts vriest het aan het begin van de ochtend op veel plaatsen licht en daarbij kan het nog glad zijn. Verder kunnen we een rustige en vrij koude dag verwachten. Overdag is er zowel zon als bewolking en het blijft zo goed als overal droog. Vooral langs de kust kan er nog wel een enkel winters buitje vallen. De middagtemperatuur ligt rond 4 graden bij een zwakke of matige wind uit richtingen tussen west en zuid.

Aankomend weekend verloopt koud, maar droog met zon en bewolking. In de loop van de aankomende week lijkt de winterse kou verder door te zetten.

Opmaak: Sebastiaan  (Meteo Alblasserdam) 

0