Zeer zachte najaarsweer weet voorlopig van geen ophouden

Zeer zachte najaarsweer weet voorlopig van geen ophouden

METEO ALBLASSERDAM – Het meteorologische herfstseizoen is inmiddels halverwege. Oktober is tot nu toe gemiddeld een warme maand en wat opvalt zijn nog steeds de hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. De dagen duren korter, maar in plaats van dat het kouder wordt lijkt er juist maar geen einde te komen aan het zeer zachte herfstweer.

De herfstvakantie is in ons land in volle gang. Deze week in regio noord, komende week is het in het midden en zuiden van Nederland tijd om herfstvakantie te vieren. Deze week was het vaak zeer zacht voor oktoberbegrippen met temperaturen die lokaal zijn gestegen tot dicht in de buurt van de 20 graden! Vrijdag wist het kwik in het zuiden van ons land regionaal wel door de grens van 20 graden te stijgen.

Op acht KNMI-weerstations, verdeeld over vier provincies kon vrijdagmiddag op de thermometer een temperatuur worden afgelezen van 20,0 graden of meer. Het Zeeuwse Westdorpe had de hoogste temperatuur: 20,7 graden. Daarmee was sprake van een warme herfstdag. Ook komende week zal het veelvuldig zeer zacht zijn.

Oktober 2022, gemiddeld warme herfstmaand

Herfstmaand oktober is gemiddeld een warme herfstmaand. Tot nu toe hebben we veelvuldig te maken gehad met zacht weer, maximumtemperaturen die zelfs ruim boven de normaal liggen voor de tijd van het jaar. Door vaak een gunstige verdeling van de luchtdruk en positie van druksystemen zijn de winden overwegend zuidelijk. Hierdoor weet zeer zachte lucht vanuit het zuiden van Europa ons land te bereiken. De maximumtemperatuur wist deze maand al vaak te stijgen ruim door de grens van 15 graden en een enkele keer werd lokaal zelfs de 20 graden aangetikt. Temperaturen van 20 graden of meer komen overigens wel vaker voor in oktober. In de eerste twintig dagen van deze maand wist de temperatuur in De Bilt op achttien dagen te stijgen naar 15,0 graden of meer. De gemiddelde maandtemperatuur ligt momenteel ruim een graad hoger dan het normale oktobergemiddelde.

Voorlopig nog aanhoudend zeer zacht

Aan het zeer zachte weer komt voorlopig nog geen einde en zou wel eens tot het einde van deze maand stand kunnen houden. Komend weekend, maar ook volgende week tijdens de herfstvakantie in het midden en zuiden van ons land blijven de temperaturen aan de hoge kant voor de tijd van het jaar. Geregeld zal de thermometer 15 graden of meer aangeven en zelfs een lokale 20 graden behoort tot de mogelijkheden. Het weerbeeld blijft wisselend en licht wisselvallig. Soms is het bewolkt met regen of een bui, maar perioden met zon en droog weer zullen ook zeker voorkomen.

Weersvooruitzichten zaterdag 22 tot en met woensdag 26 oktober
Weersvooruitzichten zaterdag 22 tot en met woensdag 26 oktober

[bericht geplaatst op vrijdag 21 oktober 2022 om 14.38 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op vrijdag 21 oktober 2022 om 17.18 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0