Zowaar wat regen op komst

No recent image

Zowaar wat regen op komst
Gepost door: Meteo Alblasserdam om 09:03, juli 9 2018.

De zomer is tot nu toe zonnig, warm & droog te noemen. Kortom: een geweldige zomer die meteorologisch bekeken alweer bijna halverwege is. De flinke regentekorten die in ons land zijn ontstaan door de langdurige droogte geven eigenlijk aan dat regen hard nodig is voor de natuur. Er is vooral dinsdag ook enige neerslag van betekenis in aantocht, maar grote hoeveelheden die nodig zijn om de neerslagtekorten te verkleinen zullen niet gaan volgen. Het zal niet meer zijn dan een druppel op een gloeiende plaat.

Op het meetstation van Meteo Alblasserdam is er al bijna drie weken geen regen meer gevallen. Op 22 juni jl. is er voor het laatst neerslag van betekenis gevallen: 0,2 mm. In deze julimaand staat de teller nog altijd op 0,0 mm. Zomermaand juni verliep zeer droog met slechts 15,2 mm regen. Ook in voorjaarsmaand mei viel met 31,8 mm betrekkelijk weinig neerslag.

Vanaf vandaag staat ons tijdelijk ander weer te wachten. De zon maakt plaats voor bewolking en bovendien wordt het minder warm. Maandag trekt er met een stroming uit het noorden veel bewolking vanaf de Noordzee het land binnen die zich over het hele land zal uitbreiden. Vooral in het zuidelijke deel van het land begint de dag nog wel met zon. Verder gaat de dag droog van start, maar in de loop van de dag kan er op sommige plaatsen zowaar wat regen of een buitje vallen. Overigens heeft dit niet veel te betekenen. De temperatuur loopt uiteen van 20 °C in het noorden tot maximaal 25 °C in het zuid(oost)en van het land. Minder warme lucht weet ons land in de loop van de dag vanuit het noorden te bereiken. De wind waait uit het noorden tot noordwesten en neemt toe naar matig boven land en vrij krachtig aan zee.

Dinsdag staat er een stevige wind en wordt het uiteindelijk 19 tot 23 °C. De kans op wat regen of een bui is wel groter, maar grote hoeveelheden blijven uit. De grootste kans op neerslag is er met name in het noord(oost)en en langs de oostgrens. Vanaf woensdag keert het zomerweer wederom terug in ons land. Het wordt zonniger en warmer en zomerse waarden keren terug. Het blijft overwegend droog al kan er woensdag vooral in het oostelijke deel nog wel een enkele bui vallen.

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam) 

 

0