1 juni: meteorologische zomer start met veel zon en (zomers) warm

1 juni: meteorologische zomer start met veel zon en (zomers) warm

METEO ALBLASSERDAM – De zomer breekt aan. Na 92 dagen is er een einde gekomen aan het meteorologische lenteseizoen en vandaag start de zomer (zomers) warm en met veel zon. Officieel moet de zomer nog wel beginnen, want op 21 juni gaat namelijk de astronomische zomer van start.

Voorjaarsmaand mei was wisselvallig, nat en koud. Sterker nog: op het meetstation van Meteo Alblasserdam was mei gemiddeld de koudste meimaand, gemeten sinds 2007. Bovendien was het één van de natste meimaanden. Niet alleen mei, maar het gehele lenteseizoen was niet groots te noemen. Op basis van de gemiddelde temperatuur was deze lente één van de koudste, gemeten sinds 2007. Door invloed van een hogedrukgebied knapte het weer tijdens de laatste dagen van mei eindelijk op. Het werd droog, warmer en zonniger.

Dinsdag (1 juni) gaat de zomer meteorologisch gezien schitterend van start met temperaturen die ons ook aan de zomer doen denken. In het zuiden begint zomermaand juni zelfs met zomerse temperaturen op de thermometer. Het weerbeeld blijft bepaald worden door een hogedrukgebied boven het noorden van Europa. In de vroege ochtend is het nog wel even fris, maar overdag warmt het snel op. In de middag stijgt de temperatuur naar 22 graden in het noorden tot maximaal 27 graden in het zuiden. Er is veel zon en het blijft overal droog. In de loop van de dag trekken er vanuit het noordoosten wel enkele hoge sluierwolken het land binnen. Er staat een meest matige oostelijke tot noordoostelijke wind.

Het is nog steeds wachten op de eerste officiële zomerse dag van 2021. Hiervoor moet er op het hoofdstation in De Bilt een maximumtemperatuur gemeten worden van 25,0 graden of meer. Mogelijk gaat dit vandaag voor het eerst dit jaar lukken en anders sowieso woensdag.

Meer weten over het weer? Bekijk dan onze website: meteoalblasserdam.nl.

[bericht geplaatst op dinsdag 1 juni 2021 om 09.52 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0