Voor het eerst dit jaar officieel zomers warm

Voor het eerst dit jaar officieel zomers warm

METEO ALBLASSERDAM – Lang hebben we er op moeten wachten, maar dinsdag kon dan toch echt de eerste officiële zomerse dag van dit jaar genoteerd worden. En dat meteen op de eerste dag van de meteorologische zomer. Er mag van een zomerse dag worden gesproken wanneer de temperatuur op 1,5 m hoogte stijgt naar 25,0 graden of meer. Op het hoofdstation in De Bilt is vanmiddag een maximumtemperatuur gemeten van 25,2 graden. Vorig jaar werd de eerste officiële zomerse dag iets eerder genoteerd dan dit jaar. In 2020 was dat op 21 mei: 26,7 graden.

Het is in De Bilt bovendien de eerste zomerse dag sinds 21 september van het afgelopen jaar. Op 21 september 2020 is een temperatuur gemeten van 25,3 graden. Ook op het meetstation van Meteo Alblasserdam was het die dag zomers warm met een temperatuur van 25,1 graden. Vanmiddag steeg het kwik in Alblasserdam volgens onze metingen om 16.28 uur naar een maximum van 25,1 graden. Eerder dit jaar werd al wel de eerste lokale zomerse dag gemeten.

Op de eerste dag van zomermaand juni konden we volop genieten van de zon. Het was een stralende dag en de aangevoerde lucht was warm en droog. In de vroege ochtend was het nog wel even fris, maar overdag liep het kwik in combinatie met zonnig weer snel op. Later op de dag trokken er enkele hoge sluierwolken vanuit het noordoosten het land binnen. Het bleef droog en het was vanmiddag (zomers) warm. Op de warmste plaatsen van ons land zijn dinsdagmiddag temperaturen gemeten tot rond 26 graden.

[bericht geplaatst op dinsdag 1 juni 2021 om 19.20 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0