22 september: begin van de astronomische herfst

22 september: begin van de astronomische herfst

De zomer is nu definitief ten einde en de herfst begonnen. Woensdagavond begon om 21.21 uur lokale tijd het astronomische herfstseizoen. Dat betekent dat dag en nacht nagenoeg even lang duren. Op 1 september jl. was de herfst meteorologisch gezien al van start gegaan. Dinsdag (21 september) begon de herfst officieel.

Vandaag was van herfstweer geen sprake. Een hogedruksituatie zorgde juist voor vrij rustig en fraai najaarsweer. De dag verliep vrij zonnig en droog en na een frisse start van de dag warmde het overdag in combinatie met veel zon flink op. Vanmiddag steeg het kwik in vrijwel het hele land door de grens van 20 graden. Daarmee was er sprake van een warme najaarsdag. In combinatie met een vrij rustige wind voelde het aangenaam aan. Op de warmste plaatsen is een maximumtemperatuur gemeten van 21 tot 22 graden. Ondanks het warme weer in de middag kunnen we ook goed merken dat vooral de nachten gevoelig fris beginnen te worden. Gisteren kwam het in ons land voor het eerst dit najaar tot lokale nachtvorst.

Donderdag wordt er tijdelijk koelere lucht naar ons land aangevoerd. De temperatuur stijgt overdag naar 16 tot 21 graden. Daarna kunnen we prima najaarsweer verwachten. Er zijn perioden met zon en het blijft overwegend droog. Vanaf vrijdag wordt het weer warmer. In het weekend warm najaarsweer. Zondag wordt de warmste dag met in het zuiden kans op een lokale zomerse 25 graden.

[bericht geplaatst op woensdag 22 september 2021 om 22.33 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0