Eerste lokale vorstdag van dit najaar vandaag een feit

Eerste lokale vorstdag van dit najaar vandaag een feit

METEO ALBLASSERDAM – Met name in het binnenland ging de zaterdag koud van start. Sterker nog: de eerste lokale vorstdag van dit meteorologische herfstseizoen is vandaag een feit. Er mag van een vorstdag worden gesproken, wanneer de minimumtemperatuur op de standaard waarneemhoogte (1,5 m boven de grond) daalt tot onder de 0,0 graden.

De laagste minimumtemperaturen zijn gemeten in het oosten en zuidoosten van ons land. Op twee KNMI-meetstations heeft het op 1,5 m hoogte licht gevroren en was de eerste lokale vorstdag van dit najaar een zekerheid. In Twente is een minimumtemperatuur gemeten van -0,5 graden. In het Limburgse Ell daalde het kwik naar een minimum van -0,6 graden. Op meer plaatsen in het oosten, zuidoosten en zuiden zijn minima gemeten rond het vriespunt en kwam het wel tot vorst aan de grond. Van grondvorst is sprake wanneer de minimumtemperatuur (10 cm boven de grond) daalt tot onder de 0,0 graden.

Door invloed van een hogedruksituatie dicht in de buurt van onze omgeving verliep zaterdag rustig en op de meeste plaatsen droog. De dag begon op veel plaatsen somber door hardnekkige wolkenvelden, maar in de loop van de middag begon de zon vanuit het westen op steeds meer plaatsen door te breken. De middagtemperatuur lag tussen de 12 en 15 graden.

[bericht geplaatst op zaterdag 16 oktober 2021 om 22.16 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0