De zomer van 2021 was een typisch Hollandse zomer

De zomer van 2021 was een typisch Hollandse zomer

METEO ALBLASSERDAM – De zomermaanden zijn voorbij en daarmee is ook het meteorologische zomerseizoen ten einde. Het betreft een aaneengesloten periode en loopt van 1 juni t/m 31 augustus (92 dagen). Tijdens de afgelopen drie jaar verliep de zomer in Nederland vaak warm, droog en zonnig en voor Nederlandse begrippen bovengemiddeld. Dit jaar was het helaas een ander verhaal. Na gewend te zijn geraakt aan een topzomer, was de zomer van 2021 typisch Hollands. Voor de zon en warmte moesten we het elders zoeken in Europa. Zoals een vakantiebestemming gelegen aan de Middellandse Zee.

Zo kwam het in de zomer van 2018 t/m 2020 bij elkaar opgeteld tot vijf officiële hittegolven. In de zomer van 2019 steeg de temperatuur in Nederland voor het eerst ooit door de historische grens van 40,0 graden. In Gilze-Rijen werd op 25 juli 2019 met een maximumtemperatuur van 40,7 graden het nationale hitterecord gevestigd. Tijdens de officiële hittegolf van augustus vorig jaar kon in De Bilt op acht dagen achtereenvolgens een tropische dag genoteerd worden. Dit was nog niet eerder voorgekomen.

Na drie bovengemiddelde zomers op rij was de zomer van dit jaar typisch Hollands. De start was overigens wel hoopvol. Juni was dan ook de beste zomermaand en kende een paar warme, droge en zonnige eerste paar weken. Helaas kon deze lijn daarna niet worden doorgetrokken en het grootste gedeelte van de zomer verliep wisselvallig en nat. Juli en augustus waren zowel qua weer en temperatuur ondermaats. Van tijd tot tijd kwamen diverse plaatsen in ons land in het nieuws door wateroverlast. Zo werden Limburg en delen van Duitsland en België half juli getroffen door een extreme hoeveelheid regen wat leidde tot een watersnoodramp. Deze weergebeurtenis zal ongetwijfeld voor velen de meest opvallende weersituatie zijn geweest van het afgelopen zomerseizoen. Na vijf officiële hittegolven in de afgelopen drie jaar bleef een landelijke hittegolf in De Bilt dit keer uit. Het bleef bij slechts één regionale hittegolf in Brabant en Limburg tijdens half juni. Opmerkelijk was ook dat de zomer op zowel het hoofdstation in De Bilt als op het meetstation van Meteo Alblasserdam slechts één tropische dag telde.

Vorig jaar was augustus een hete zomermaand met een gemiddelde temperatuur zelfs boven de 20 graden. Dit jaar was augustus een ander verhaal en het was bovendien een bijzondere maand. Het was gemiddeld de minst warme maand van de afgelopen zomer. Sterker nog: na augustus 2014 was het in Alblasserdam de minst warme augustus die wij in de afgelopen vijftien jaar hebben gemeten. Ook bijzonder is dat de temperatuur vorige maand op niet één dag door de zomerse grens van 25 graden was gestegen. Dat hebben wij in een augustusmaand niet eerder meegemaakt sinds 2007. Op ons meetstation in Alblasserdam werd op 12 augustus de hoogste temperatuur van vorige maand bereikt: 24,8 graden. Verder was het een wisselvallige maand met regelmatig regen of een bui, maar met nog geen 40 mm regen was in Alblasserdam geen sprake van een natte maand. Dit in tegenstelling tot andere delen van ons land waar het soms wel behoorlijk nat was.

[bericht geplaatst op donderdag 9 september 2021 om 22.28 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0