24 april: voor het eerst matige zonkracht dit jaar

24 april: voor het eerst matige zonkracht dit jaar

De zon staat overdag in deze tijd van het jaar duidelijk al hoog aan de hemel. Het blijft lang licht en we kunnen goed merken dat de zon al behoorlijk wat kracht begint te krijgen. Dit zien we terug in de metingen van de zonkracht (uv-index) en de intensiteit van de zonnestraling. In de periode tussen 12.00 en 15.00 uur, als de zon op z’n hoogst aan de hemel staat, is het verstandig om de huid niet te lang bloot te stellen aan directe zonnestraling. Dit om verbranding van de huid te voorkomen.

Op het meetstation van Meteo Alblasserdam in Alblasserdam worden zowel zonkracht (uv-index) als zonnestraling gemeten. Vandaag is op het meetstation van Meteo Alblasserdam voor het eerst dit jaar matige zonkracht gemeten. Dat betekent een zonkrachtgetal van tenminste 5. In Alblasserdam is vanmiddag een maximale zonkracht gemeten van 5.8. Volgens de schaal van de zonkracht komt een zonkracht van 5-6 overeen met matige zonkracht. De huid kan bij te lange blootstelling aan matige zonkracht gemakkelijk verbranden.

De hoeveelheid uv-straling afkomstig van de zon die het aardoppervlak bereikt is afhankelijk van hoe hoog de zon aan de hemel staat. Dit varieert van seizoen tot seizoen en het moment van de dag. Tijdens de zomermaanden is de zonkracht op z’n hoogst en tijdens de wintermaanden uiteraard op z’n laagst. De temperatuur heeft overigens geen directe invloed op de zonkracht. Bewolking bijvoorbeeld, maar ook andere factoren hebben wel invloed op de zonkracht.

Bekijk voor de actuele metingen van de zonkracht op onze meetlocatie onze website: https://www.meteoalblasserdam.nl.

[bericht geplaatst op zaterdag 24 april 2021 om 20.31 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0