Niet eerder meer dan vijf vorstdagen in april sinds 2007

Niet eerder meer dan vijf vorstdagen in april sinds 2007

Vrijdag is op het meetstation van Meteo Alblasserdam de zesde vorstdag gemeten van deze maand en dat is volgens onze metingen een nieuw record in Alblasserdam. Sinds het begin van onze weerwaarnemingen (27 december 2006) kwam het niet eerder tot meer dan vijf vorstdagen in een aprilmaand sinds 2007. Dat is uitzonderlijk te noemen.

Er mag van een vorstdag worden gesproken wanneer de temperatuur op de standaard waarneemhoogte (1,5 m boven de grond) daalt tot onder nul. Eerder deze maand kwam het in Alblasserdam al tot vijf vorstdagen. Namelijk op 12, 13, 14, 15 en 16 april. Vandaag kon alweer de zesde vorstdag van april 2021 genoteerd worden. In de vroege vrijdagochtend is op ons meetstation een minimumtemperatuur gemeten van -0,3 graden. Zes vorstdagen was in de afgelopen tenminste veertien jaar nog niet eerder voorgekomen. De laatste keer dat Meteo Alblasserdam vijf vorstdagen heeft gemeten in een aprilmaand was in april 2019.

Dat april dit jaar een koude maand is dat is wel duidelijk. Na het record aantal vorstdagen lijkt deze maand ook af te koersen op de koudste aprilmaand in tenminste veertien jaar. En er is nog iets unieks. Sinds 2007 krijgen we deze maand hoogstwaarschijnlijk voor het eerst een aprileditie zonder warme dagen (temperatuur van tenminste 20,0 graden).

[bericht geplaatst op vrijdag 23 april 2021 om 14.05 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0