April 2021: officieel koudste april sinds 1986!

April 2021: officieel koudste april sinds 1986!

Lentemaand april is teneinde en één ding is zeker: het was een bijzonder koude maand vol met interessante weerstatistieken. Op weergebied viel er veel te beleven. Meerdere seizoenen kwamen voorbij en het werd zelfs winters. Het spreekwoord ‘aprilletje zoet geeft nog wel eens een witte hoed’ kwam in ieder geval goed van pas.

Bijzondere weerstatistieken april 2021

Op het hoofdstation van het KNMI in De Bilt was vorige maand namelijk officieel sprake van de koudste april sinds 1986. Dat is 35 jaar geleden! De officiële weerwaarnemingen in De Bilt zijn overigens begonnen in 1901.

Ook op het meetstation van Meteo Alblasserdam in Alblasserdam (Zuid-Holland) kwam het in april tot een aantal interessante weerstatistieken. Hieronder hebben wij de belangrijkste en meest opvallende weergegevens samengevat.

– April was gemiddeld zelfs een fractie kouder dan maart en aanzienlijk kouder dan april vorig jaar
– April was gemiddeld de koudste aprilmaand in tenminste veertien jaar (sinds begin onze weerwaarnemingen)
– In april is niet één warme dag gemeten met een maximumtemperatuur van 20,0 graden of meer. Dat is in een aprilmaand niet eerder voorgekomen in de afgelopen veertien jaar
– Vorige maand zijn zeven vorstdagen gemeten en dat is een aprilrecord. Niet eerder in de afgelopen veertien jaar kwam het in april tot meer dan vijf vorstdagen. Tot april 2021 werden in een aprilmaand de meeste vorstdagen geteld in 2019: vijf vorstdagen.

[bericht geplaatst op zaterdag 01 mei 2021 om 11.33 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0