‘April doet wij hij wil’: van zomerse warmte naar winterse buien in vijf dagen

'April doet wat hij wil' van zomerse warmte naar winterse buien in vijf dagen

Zoals de spreekwoorden luiden: ‘april doet wat hij wil’ en ‘aprilletje zoet geeft nog wel eens een witte hoed’. Met andere woorden: in lentemaand april kan het met zowel weer en temperatuur alle kanten op. Het kan warm zijn, maar weerbeeld en temperatuur kunnen ons ook nog doen denken aan de winter. Dat laatste is tweede Paasdag, maar ook de dagen erna het geval. We gaan van zomerse warmte (afgelopen woensdag) naar winterse kou in vijf dagen tijd. Het is een grote weersomslag in een relatief kort tijdsbestek en bijzonder weer voor de tijd van het jaar. Eerder dit jaar, in februari, hadden we ook al te maken met een snelle weersomslag in een kort tijdsbestek. Toen gingen we van strenge vorst naar zonnig en zeer zacht lenteweer in één week tijd.

Gure tweede Paasdag

Tweede Paasdag verloopt guur. Het is een koude dag in april, er staat een behoorlijk stevige wind en er vallen winterse buien. Wat kunnen we vandaag en de komende dagen verwachten? Lees hieronder de weersverwachting van Meteo Alblasserdam.

Maandag verloopt guur en het weerbeeld wordt bepaald door een omvangrijk lagedrukgebied boven het noorden van Scandinavië. Met een stroming uit het noordwesten wordt behoorlijk koude en meer onstabiele lucht vanuit het Poolgebied naar ons land aangevoerd. Ook de bovenluchten worden behoorlijk koud. In het 500 hPa-drukvlak worden temperaturen verwacht van -35 tot -40 graden! Het weerbeeld is wisselend. Het is koud, er is veel wind en er vallen een aantal winterse buien met kans op onweer, hagel, (zware) windstoten en natte sneeuw. Er is vrij veel bewolking, maar daarnaast zien we af en toe ook de zon. De maximumtemperatuur ligt tussen de 4 en 7 graden. Tijdens een bui ligt het kwik een paar graden lager. De sterke wind laat het aanvoelen als rond of onder nul. De wind uit noordwest is boven land matig tot krachtig. Aan zee hard of stormachtig. Er is kans op (zware) windstoten.

Komende dagen

Ook dinsdag en woensdag blijven we te maken houden met een guur weertype. Er vallen winterse buien met kans op onweer, hagel, windstoten en (natte) sneeuw. Het blijft stevig waaien en het is koud met een maximumtemperatuur rond 4 of 5 graden gemiddeld. De bewolking overheerst, maar daarnaast krijgen we ook de zon af en toe te zien. Lokaal kan het even wit worden en is kans op gladheid. De nachten verlopen koud. Met name in het binnenland kan de temperatuur even onder het vriespunt duiken. Vanaf donderdag neemt de wisselvalligheid af en wordt het minder koud.

[bericht geplaatst op maandag 05 april 2021 om 12.58 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0