Paasweerbericht: droge eerste en gure tweede Paasdag

Paasweerbericht droge eerste en gure tweede Paasdag

Maart is warm geëindigd en op de eerste dagen van lentemaand april lag de temperatuur aanzienlijk lager. De Paasdagen staan voor de deur en wat voor weer kunnen we tijdens het aankomend Paasweekend verwachten? We gaan in ieder geval van de eerste lokale zomerse dag van 2021 (afgelopen woensdag) naar een guur weertype met winterse buien op tweede Paasdag. En dat allemaal ruim binnen het tijdsbestek van één week tijd. Ook na de Paasdagen houden we winterse perikelen door winterse buien. Kortom: ‘April doet wat hij wil’ & ‘Aprilletje zoet geeft nog wel eens een witte hoed’. Lees hieronder de weersverwachting voor de komende dagen volgens Meteo Alblasserdam.

Droge eerste Paasdag

Eerste Paasdag verloopt overdag vrij rustig en de temperatuur is in grote lijnen vergelijkbaar met dat van zaterdag. Zondag begint fris en overwegend bewolkt. Er trekken tamelijk veel wolkenvelden over het land. In de loop van de dag breekt de zon geleidelijk wat vaker door het wolkendek heen. In de middag loopt de temperatuur op naar 9 tot 13 graden en het blijft droog. De wind is boven land zwak of matig van kracht. Aan het einde van de dag draait de wind naar west tot zuidwest en neemt aan zee toe naar vrij krachtig of krachtig.

Gure en koude tweede Paasdag

Tweede Paasdag verloopt guur en het weerbeeld wordt bepaald door een omvangrijk lagedrukgebied boven het noorden van Scandinavië. Met een stroming uit het noordwesten wordt behoorlijk koude en meer onstabiele lucht naar ons land aangevoerd. Ook de bovenluchten worden behoorlijk koud. In het 500 hPa-drukvlak worden temperaturen verwacht van -35 tot -40 graden! Dat is erg koud voor de tijd van het jaar. Het weerbeeld is wisselend. Het is koud, er is veel wind en er vallen winterse buien met kans op onweer, hagel, (zware) windstoten en natte sneeuw. Daarnaast zien we af en toe ook de zon. De maximumtemperatuur ligt tussen de 5 en 7 graden. Tijdens een bui ligt het kwik een paar graden lager. De sterke wind laat het aanvoelen als rond of onder nul. De wind uit noordwest is boven land matig tot krachtig. Aan zee hard of stormachtig. Er is kans op windstoten.

Winterse buien

Niet alleen tweede Paasdag, maar ook daarna op de dinsdag en woensdag blijft het guur met een stevige wind, winterse buien en lage temperaturen. Deze winterse buien kunnen gepaard gaan met onweer, hagel, windstoten en (natte) sneeuw. Lokaal is er zelfs even kans op gladheid. Vooral tijdens de nachten kan het licht vriezen en door winterse buien kan de sneeuw bovendien even blijven liggen. Kortom: bijzonder weer aan het begin van voorjaarsmaand april.

[bericht geplaatst op zaterdag 03 april 2021 om 14.00 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0