Astronomische winter begint zacht, wisselvallig en met veel wind

Astronomische winter begint zacht, wisselvallig en met veel wind

METEO ALBLASSERDAM – De kerstvakantie staat op het punt van beginnen en ook de feestdagen staan voor de deur, maar van winterse weersomstandigheden is geen sprake. Ook dit jaar zit een witte Kerst er niet in voor liefhebbers van de winter en sneeuw. Op 1 december jl. is de winter meteorologisch gezien al begonnen, maar in de nacht van donderdag op vrijdag start de astronomische winter en dat is om 04.28 uur lokale tijd. Rond 21 december staat de zon ’s middags aan de Steenbokskeerkring loodrecht aan de hemel. Op het noordelijk halfrond begint dan de astronomische winter en hebben we daarmee ook de kortste dag van het jaar als het gaat om de periode waarin het licht is.

Zowel het weer als de temperatuur doen ons niet denken aan de winter. Er valt geen sneeuw en vriezen doet het momenteel niet. Vooral bewolking en regen bepalen veelvuldig het weerbeeld en daarnaast is er veel wind. Kortom: het lijkt wel eerder herfst dan winter. En dan is het ook nog eens zacht voor decemberbegrippen. Wat kunnen we vrijdag van het weer verwachten, de dag waarop de astronomische winter begint? U leest het verder in dit bericht van Meteo Alblasserdam.

Weersvoorspelling voor vrijdag 22 december

Vrijdag is het wat betreft het weerbeeld alles behalve winter en is het eerder herfstachtig te noemen. Het is wisselvallig, zacht en bovendien winderig. Er komt veel bewolking voor en er volgt een grotendeels sombere dag. Met name in het noorden van het land is er zo nu en dan nog wat ruimte voor de zon. Verder trekken er buien over het land vanuit het noordwesten naar het zuidoosten. De temperatuur stijgt in de middag naar 8 graden in het noordoosten en rond 11 graden in het zuidwesten. De wind waait uit het westen tot noordwesten en is overdag in het binnenland veelal matig of vrij krachtig. Aan zee en langs de kust staat er een krachtige of harde wind, kracht 6-7. Daarnaast komen vooral aan zee en in de kustgebieden soms ook zware windstoten voor, veelal van 75-90 km/u.

Vrijdagavond is er veel bewolking en komen enkele buien voor die vanuit het noordwesten naar het zuidoosten over het land trekken. Aan het einde van de avond en in de nacht van vrijdag op zaterdag gaat het vanuit het westen regenen. De west tot noordwestenwind blijft stevig en is matig tot krachtig, aan zee af en toe hard. Verder is kans op zware windstoten. Later op de avond neemt de wind geleidelijk wat af.

Zo begint de kerstvakantie in ons land niet met winterweer, maar juist met regen en veel wind en dan is het ook nog eens zacht voor de tijd van het jaar. Ook tijdens de feestdagen zien de weerkaarten er niet bepaald winters uit. Weermodellen komen voor eerste Kerstdag met een grote kans op regen, behoorlijk zacht weer en een stevige wind. Tweede Kerstdag is er ruimte voor de zon en blijft het op een enkele bui na grotendeels droog. Dan wordt het ook iets minder zacht en in de loop van de dag zal ook de wind geleidelijk in kracht gaan afnemen.

Astronomische winter begint zacht, wisselvallig en met veel wind
Astronomische winter begint zacht, wisselvallig en met veel wind

Meer lezen over het weer? Bekijk voor de laatste weersvoorspellingen en meer onze website:
www.meteoalblasserdam.nl.

[bericht geplaatst op donderdag 21 december 2023 om 14.57 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op zondag 24 december 2023 om 13.39 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0