Ook dit jaar wederom geen witte kerst, het wordt vooral regen en wind

Ook dit jaar wederom geen witte kerst, het wordt vooral regen en wind

METEO ALBLASSERDAM – Afgelopen vrijdag (22 december) is de astronomische winter begonnen. Dat was het geval in de nacht van donderdag op vrijdag rond half vijf lokale tijd. Daarmee hebben we de kortste dag van het jaar achter de rug als het gaat om de daglichtperiode. Op 1 december jl. was de meteorologische winter wel al begonnen. Inmiddels is ook de kerstvakantie van start gegaan en ook de feestdagen staan op het punt van beginnen. Van winterweer is al enige tijd geen sprake meer geweest. Momenteel bevinden we ons middenin een periode waarin het weer ons eerder aan de herfst doet denken dan aan de winter. Ook dit jaar zit een witte kerst er wederom niet in.

Zowel het weer als de temperatuur doen ons niet denken aan de winter. Er valt geen sneeuw en vriezen doet het momenteel niet. Vooral bewolking en regen bepalen veelvuldig het weerbeeld en daarnaast speelt ook de wind regelmatig een belangrijke rol. En dan is het ook nog eens zacht voor decemberbegrippen. Wat kunnen we tijdens de feestdagen van het weer verwachten? U leest het verder in dit bericht van Meteo Alblasserdam.

Weersvooruitzichten kerstdagen

Eerste kerstdag verloopt behoorlijk zacht en wisselvallig. Er is veel bewolking. In het noord(oost)en is er in de ochtend mogelijk plaatselijk nog wat zon. Verder valt een enkele bui, in het zuiden valt af en toe (lichte) regen. In de loop van de dag neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe en breidt de regen zich langzaam weer uit over het hele land gedurende de middag en avond. Zo blijft ook dit jaar een witte kerst uit. De temperatuur ligt (ruim) in de dubbele cijfers en komt uit tussen de 10 en hooguit 13 graden. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en is overdag boven land zwak tot matig, mogelijk soms vrij krachtig. Aan zee is de wind af en toe krachtig.

Maandagavond is het bewolkt en zijn er perioden met (buiige) regen. Regionaal kan flink wat regen vallen. De bewolking en regen horen bij een storing (koufront) dat geleidelijk ons land zal passeren vanuit het noordwesten naar het zuidoosten. De west tot zuidwestenwind neemt in de loop van de avond geleidelijk weer in kracht toe en wordt aan zee krachtig of hard. Met name langs de zuidwest- en westkust kunnen plaatselijk soms zware windstoten voorkomen.

Maandagnacht trekt een storing met bijbehorende bewolking en (buiige) regen vanuit het noordwesten naar het zuidoosten over het land. Regionaal valt flink wat regen. In de tweede helft van de nacht wordt het vanuit het noordwesten geleidelijk droog en klaart het af en toe op. De temperatuur daalt naar 7 tot 10 graden. De west tot zuidwestenwind is boven land meest matig of vrij krachtig. Aan zee krachtig, langs de zuidwestkust aanvankelijk nog af en toe hard. Daarbij is plaatselijk kans op zware windstoten.

Tweede kerstdag verloopt iets minder zacht. De zon keert terug in het weerbeeld en de grootste wisselvalligheid zijn we voor even kwijt. Het waait nog enige tijd stevig, maar in de loop van de middag neemt de wind langzaam in kracht af. Verder wisselen wolken en zon elkaar af. Vanochtend komt in het zuidoosten eerst nog veel bewolking voor en valt af en toe wat (lichte) regen. Met name in de noordelijke helft van het land komt overdag ook een enkele plaatselijke bui voor. De temperatuur ligt overdag tussen de 8 en maximaal 11 graden. De westenwind is in het binnenland veelal matig. Aan zee en langs de kust (vrij) krachtig en in het Waddengebied mogelijk nog af en toe hard, kracht 7. In de loop van de middag en in de avond neemt de wind langzaam af naar zwak tot matig.

Dinsdagavond is er vrij veel bewolking, maar soms komen ook enkele opklaringen voor. Het blijft droog en het is verder fris. Aan het einde van de avond neemt de bewolking vanuit het zuidwesten op een storing langzaam toe. De west tot noordwestenwind neemt verder in kracht af en is veelal zwak tot matig, in het Waddengebied nog af en toe vrij krachtig. Later op de avond draait de wind naar zuidelijke richtingen.

Weersvooruitzichten maandag 25 december & dinsdag 26 december
Weersvooruitzichten maandag 25 december & dinsdag 26 december

Meer lezen over het weer? Bekijk voor de laatste weersvoorspellingen en meer onze website:
www.meteoalblasserdam.nl.

Meteo Alblasserdam wenst u fijne feestdagen toe!

[bericht geplaatst op zondag 24 december 2023 om 22.50 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op dinsdag 26 december 2023 om 13.19 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0