Astronomische winter dinsdag koud van start

Astronomische winter dinsdag koud van start

METEO ALBLASSERDAM – De winter is meteorologisch gezien op 1 december jl. al begonnen, maar dinsdag (21 december) start de astronomische winter om 16.59 uur lokale tijd. De zon staat dan ’s middags aan de Steenbokskeerkring loodrecht aan de hemel. Op het noordelijk halfrond hebben we morgen dan ook de kortste dag. De temperatuur zal ons tijdens de eerste dagen van het officiële winterseizoen zeker aan de winter doen denken met zelfs kans op lokale ijsdagen.

Na een aantal grijze dagen was er maandag vooral in het noordoosten en oosten van het land zonneschijn. In het westen en zuiden bleven hardnekkige lage wolken nog lang aanhouden. De dag verliep vrij rustig en bovendien wordt er vanuit het noordoosten koudere lucht naar ons land aangevoerd. In de avond trekken de wolken via het westzuidwesten weg en wordt het op veel plaatsen helder. Bij weinig wind gaat het sterk afkoelen en het blijft droog. De nacht naar dinsdag verloopt rustig en koud. Het is op de meeste plaatsen helder en het koelt snel af. Het gaat licht tot matig vriezen en het blijft verder overal droog. Op de koudste plaatsen kan het kwik dalen tot rond -6 graden. Bovendien kan er mist en/of lage wolken ontstaan. Er staat een veelal zwakke wind.

Dinsdag staat ons een rustige, maar koude dag te wachten tijdens de start van de astronomische winter. Bovendien kunnen er in ons land verschillen optreden in zowel weerbeeld en temperatuur. De ochtend begint met lichte tot matige vorst en er kan bovendien mist en/of lage bewolking voorkomen. Daarnaast is er overdag ook zon en het blijft overal droog. Wind is er nauwelijks. Er staat een meest zwakke veranderlijke wind en de temperatuur stijgt op plaatsen met zon tot een paar graden boven het vriespunt. Op plaatsen met mist en/of lage bewolking ligt de maximumtemperatuur rond het vriespunt en is zelfs kans op een lokale ijsdag.

Ook woensdag en donderdag is het winters koud met tijdens de nachten lichte tot matige vorst. Overdag liggen de maxima rond of iets boven het vriespunt met kans op een lokale ijsdag. Het blijft vrijwel overal droog en de wind is vrij rustig. Vrijdag komen we (tijdelijk) terecht in de zachtere lucht. Tijdens de feestdagen is het nog steeds niet duidelijk wat weer en temperatuur zullen doen. Wel lijkt de kans op neerslag aan het einde van deze week flink toe te nemen. Krijgen we een witte kerst en winterse kou of juist zacht weer en regen? De weersverwachting blijft spannend.

[bericht geplaatst op maandag 20 december 2021 om 16.28 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0