Deze week voor het eerst matige zonkracht gemeten in 2023

Deze week voor het eerst matige zonkracht gemeten in 2023

METEO ALBLASSERDAM – De zon komt in deze tijd van het jaar overdag steeds hoger aan de hemel te staan. Het blijft lang licht en we kunnen al goed merken dat de zon behoorlijk wat kracht begint te krijgen. Dit zien we terug in de metingen van de zonkracht (UV-index) en de intensiteit van de zonnestraling.

In de periode tussen 12.00 en 15.00 uur, als de zon op z’n hoogst aan de hemel staat, is het verstandig om de huid niet te lang bloot te stellen aan directe zonnestraling. Dit om verbranding van de huid te voorkomen.

UV straling

De hoeveelheid UV straling afkomstig van de zon die het aardoppervlak bereikt is afhankelijk van hoe hoog de zon aan de hemel staat. Dit varieert van seizoen tot seizoen en het moment van de dag. Tijdens de zomermaanden en vooral in de periode rond 21 juni wordt de hoogste zonkracht gemeten. Tijdens de wintermaanden wordt uiteraard de laagste zonkracht gemeten. In deze tijd van het jaar (eind april) ligt de maximale zonkracht in Nederland rond 5 of 6. Dit betekent matige zonkracht.

De temperatuur heeft overigens geen directe invloed op de zonkracht. Zo kan bijvoorbeeld op een zonnige, koele zomerdag de zonkracht hoger zijn dan een zonnige zomerdag met een temperatuur van 25 graden. Bewolking, maar ook andere factoren hebben wel invloed op de zonkracht.

Eerste matige zonkracht gemeten van 2023

Op het weerstation van Meteo Alblasserdam worden zowel zonkracht (UV-index) als zonnestraling gemeten. Eerder deze week is in Alblasserdam voor het eerst in 2023 matige zonkracht gemeten. Dat betekent een zonkrachtgetal van 5-6. Op 26 april is een maximale zonkracht gemeten van 5.0. Op Koningsdag werd een maximale zonkracht bereikt van 5.3 en zaterdag zelfs 5.4. De huid kan bij te lange blootstelling aan matige zonkracht gemakkelijk verbranden.

De laatste keer tot 26 april jl. dat in Alblasserdam matige zonkracht is gemeten was op 2 september 2022: 5.0. Op 27 april van dat jaar werd voor het eerst in 2022 matige zonkracht bereikt.

Bekijk voor de actuele metingen van de zonkracht op ons meetstation onze website:
www.meteoalblasserdam.nl.

[bericht geplaatst op zaterdag 29 april 2023 om 21.41 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0