Ook eerste officiële warme dag van 2023 is nu een feit

Ook eerste officiële warme dag van 2023 is nu een feit

METEO ALBLASSERDAM – Afgelopen maand leverde helaas maar weinig hoogstaand lenteweer op in ons land. Zo was april niet bepaald een zonnige maand te noemen en verder was het wisselvallig en nat. Wat betreft de temperatuur verliep april gemiddeld ook kouder dan normaal gebruikelijk is voor aprilbegrippen. Kortom: op weergebied zijn we vorige maand niet heel vaak getrakteerd op fraai lenteweer.

We hebben er dit jaar lang op moeten wachten, maar na de eerste lokale warme dag van dit jaar is donderdag nu ook de eerste officiële warme dag van 2023 een feit! Er mag van een warme dag worden gesproken, wanneer de maximumtemperatuur stijgt naar tenminste 20,0 graden op de thermometer.

Eerste officiële warme dag van 2023

Lentemaand april verliep dit jaar gemiddeld kouder dan normaal in april het geval is. Vorige maand lag de gemiddelde temperatuur in De Bilt ruim een graad lager dan het normale aprilgemiddelde. Opmerkelijk was ook dat april niet één officiële warme dag telde. Dat gebeurde voor het laatst nog twee jaar geleden, in april 2021. Vorig jaar telde april één officieel warme dag. Na de eerste lokale warme dag van dit jaar (21 april jl.) steeg de temperatuur vandaag ook op het hoofdstation in De Bilt voor het eerst in 2023 tot boven de 20 graden. In De Bilt is een maximumtemperatuur gemeten van 22,1 graden, daarmee is nu ook de eerste officiële warme dag van dit jaar eindelijk een zekerheid.

De laatste officiële warme dag tot vandaag was op 30 oktober van het afgelopen jaar. Die dag is een maximumtemperatuur gemeten van 20,2 graden. Vorig jaar kon de eerste officiële warme dag zo’n drie weken eerder genoteerd worden dan dit jaar. In 2022 steeg het kwik in De Bilt op 12 april voor het eerst dat jaar tot boven de 20 graden. Het werd die dag uiteindelijk 20,6 graden.

Op 21 april jl. was de eerste lokale warme dag van dit jaar al wel een zekerheid.  Op die dag werden de hoogste temperaturen gemeten in het noordoosten van Nederland. Op twee KNMI-weerstations steeg het kwik namelijk tot boven de 20 graden op de thermometer. Op het weerstation in Nieuw Beerta (Groningen) werd het 20,3 graden. Eelde (Drenthe) had de hoogste temperatuur te pakken: 20,5 graden.

20 graden in Alblasserdam

Ook op het meetstation van Meteo Alblasserdam steeg de temperatuur donderdagmiddag voor het eerst dit jaar door de grens van 20 graden. Het werd uiteindelijk 22,4 graden. Daarmee is ook in Alblasserdam de eerste warme dag van 2023 een feit.

De laatste warme dag in Alblasserdam tot vandaag was op 30 oktober van het afgelopen jaar. Die dag is een maximumtemperatuur gemeten van 20,8 graden. Vorig jaar kon de eerste warme dag eerder genoteerd worden. In 2022 steeg het kwik in Alblasserdam op 12 april voor het eerst dat jaar tot boven de 20 graden. Het werd die dag uiteindelijk 21,4 graden.

Veel zon, zuiden nog iets warmer

Donderdag kon er volop worden genoten van het fraaie lenteweer en de aangename temperaturen. Er was zowel zon en sluierbewolking en het bleef overdag overal droog. De oostelijke wind voerde beduidend warmere lucht aan naar ons land. In combinatie met de zon kon de temperatuur overdag snel oplopen. Na een frisse start steeg het kwik in de middag met name in de zuidelijke helft van het land op veel plaatsen door de grens van 20 graden. Op de warmste plaatsen kon op de thermometer een temperatuur worden afgelezen van 23 tot 24 graden. Wilhelminadorp had uiteindelijk de hoogste temperatuur te pakken: 24,4 graden.

[bericht geplaatst op donderdag 4 mei 2023 om 14.24 uur lokale tijd]
[voor het laatst bijgewerkt op donderdag 4 mei 2023 om 21.09 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan van Herk (Meteo Alblasserdam)

0