Dinsdag, een dag met grote verschillen

Dinsdag, een dag met grote verschillen

Na een zeer zachte maandag met alweer een datum-warmterecord, was het vandaag op weergebied juist een dag met grote verschillen in ons land in zowel weerbeeld als temperatuur.

Dinsdag bleef het in het oosten, noordoosten en noorden op veel plaatsen de hele dag grijs door mist en/of lage bewolking. Door de afwezigheid van de zon kon de temperatuur in die delen van Nederland nauwelijks oplopen. In het noordoosten was het waterkoud met maximumtemperaturen rond 6 of 7 graden. In het zuidelijke deel van het land heeft de zon op veel plaatsen juist geruime tijd geschenen, waardoor het kwik in combinatie met rustig en droog weer nog flink kon oplopen. Met name in het zuiden en zuidoosten was het zeer zacht. Daar zijn vandaag ook de hoogste temperaturen gemeten.

In Eindhoven is een maximumtemperatuur gemeten van 17,2 graden. In Ell werd het maar liefst 17,3 graden. In De Bilt was het iets minder zacht: 16,4 graden. Ondanks de hoge novembertemperatuur leverde dit dinsdag geen datum-warmterecord op. De warmste 10 november ooit gemeten in De Bilt blijft voorlopig staan op 10 november 1977: 17,5 graden. Op het meetstation van Meteo Alblasserdam in Alblasserdam werd om 13.15 uur de hoogste maximumtemperatuur bereikt: 15,8 graden. Verder was het wederom een rustige dag en het bleef op veel plaatsen droog of grotendeels droog.

Op het hoofdstation van het KNMI in De Bilt werd maandag het twaalfde datum-warmterecord van dit jaar genoteerd. Met een maximumtemperatuur van 16,9 graden was het de warmste 9 november ooit gemeten in De Bilt sinds 1901. Daarmee is het oudere record van 16,5 graden van 9 november 1983 gesneuveld. Bovendien was het maandag de warmste 9 november ooit gemeten in Nederland. In Eindhoven werd het 18,2 graden.

[bericht geplaatst op dinsdag 10 november 2020 om 23.05 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0