Eerste lentedag van 2021 een feit!

Eerste lentedag van 2021 een feit!

Van strenge vorst naar lenteweer in één week tijd. Het zijn grote verschillen in zowel weerbeeld als temperatuur in relatief korte tijd. Het ijs is deze week grotendeels verdwenen, de sneeuw gesmolten en het landschap weer groen gekleurd. Kortom: het voorjaar is gearriveerd en de winterjas kan voor even in de kast. Zaterdag is de eerste lentedag van 2021 een feit! Er mag van een lentedag worden gesproken wanneer de maximumtemperatuur stijgt naar tenminste 15,0 graden op de thermometer.

Tijdens het vorige weekend was het nog behoorlijk koud met strenge vorst in Nederland en er werd volop geschaatst. Het verschil tussen de laagst gemeten temperatuur vorig weekend in Nederland en de hoogst gemeten temperatuur van vandaag is enorm: een verschil van ruim 30 graden! Gezien de tijd van het jaar is het nog steeds winter, maar zowel weer als temperatuur doen ons toch echt aan het voorjaar denken.

Vanuit het zuiden wordt zeer zachte lucht naar onze omgeving aangevoerd en in combinatie met zon wist het kwik overdag snel op te lopen. Het was een vrij zonnige dag met soms hoge sluierwolken en het bleef overal droog. Lekker weer voor een wandeling of het maken van een fietstocht. De grens van 15 graden werd in een groot deel van het land bereikt. Vooral in de zuidelijke helft. In De Bilt is een maximumtemperatuur gemeten van 15,9 graden en daarmee is de eerste officiële lentedag van dit jaar een zekerheid. In 2020 werd de eerste officiële lentedag iets eerder genoteerd. Namelijk op 16 februari. Op het meetstation van Meteo Alblasserdam werd het zaterdagmiddag 16,4 graden. De hoogste temperaturen zijn gemeten in het zuiden met waarden tot 18 graden op de thermometer. Zondag is de temperatuur vergelijkbaar met dat van zaterdag.

[bericht geplaatst op zaterdag 20 februari 2021 om 18.18 uur lokale tijd]

Opmaak: Sebastiaan (Meteo Alblasserdam)

0